Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Български евродепутати се обединиха срещу обвинения, че страната ни нарушава правата на мигрантите
Автор: Екип Ruse24.bg 15:48 / 17.12.2015Коментари (2)1707
©
Български евродепутати от различни парламентарни групи се обединиха в силна защита на България срещу обвинения, че страната ни нарушава човешките права и свободи на мигрантите. 

Атаките срещу България прозвучаха по време на дебат в пленарна зала, посветен на неправомерното задържане и използване на насилие спрямо лицата, търсещи убежище. Българските представители в Европейския парламент реагираха много остро на отправените нападки към страната ни. Една от най-сериозните сред тях е свързана със задължителното снемане на пръстови отпечатъци на мигрантите.

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел подчерта, че е нужна единна методология при изготвянето на мониторингови доклади, оценяващи националните системи за прием на лица, търсещи закрила. Според нея е редно, когато се отправят обвинения за извършени нарушения, да се използват проверени източници на информация и да се изготви официален документ с искане за обяснение до съответните национални власти. "Държавите, полагащи усилия за овладяване на кризата, като България следва да бъдат окуражавани", призова Мария Габриел. "Гарант за спазването на принципа за не-отблъскване в България е присъствието на служител на Фронтекс по време на всички процедури със задържаните граждани на трети страни.

Освен това, българските служители на реда преминават специални обучения по въпросите за предоставяне на убежище, провеждат ежедневни инструктажи и са обект на постоянен контрол за спазване на указанията", заяви българският евродепутат. Мария Габриел изтъкна и ключовата роля на Европейския парламент, чиито делегации обективно потвърждават спазването на европейското законодателство в областта на граничния контрол и защитата на основните човешки права в държавите членки.

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Групата на С&Д и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП Илияна Йотова заяви, че грешното послание от такъв дебат е да се сочи с пръст дадена държава членка, а отношението на нейните граждани към мигрантите да се заклеймява като расистко. Тя заяви, че така само ще се подхранят популизмът и ксенофобията в Европа. 

Илияна Йотова бе категорична, че снемането на отпечатъците на бежанците по никакъв начин не може да се тълкува като незаконно, защото така България изпълнява задълженията си по т.нар. регламент "Евродак". Според документа, държавата членка, в която мигрантът за първи път попада в ЕС, е длъжна не само да вземе неговите отпечатъци, но и да и ги изпрати в общоевропейската база данни "Евродак". "Всяка година се правят мониторингови доклади как страните се справят с бежанската криза и до този момент към моята страна не е имало нито една забележка", добави още Илияна Йотова.

 "Държавите-членки се почувстваха сами и започнаха да строят стени и да затварят граници, по които започна да се трупа огромно напрежение", коментира българският евродепутат. "Дъблинският регламент не работи, временният механизъм за преразпределение на бежанците от Гърция и Италия забуксува, т.нар. "горещи точки" едва стартираха и резултатите им са повече от оскъдни", изтъкна Йотова, изброявайки предпоставките за натрупаното напрежение по външните граници на ЕС. Според нея причината за засилените страхове както на бежанците, така и на европейските граждани идва от липсата на перспектива за разрешаване на кризата и прекалено бавното прилагане на предложените мерки.

Емил Радев от групата на Европейската народна партия защити българските гранични полицаи, които с работата си по българо-турската външна граница на ЕС гарантират сигурността не само на българските, но и на всички европейски граждани. Той призова авторите на доклади, обвиняващи България, да се поинтересуват в какъв тежък терен и климатични условия нашите граничари изпълняват служебните си задължения. "Допускането на незаконно преминаване на държавната граница през неопределените за това места създава предпоставки за навлизане на територията на Република България и ЕС на сподвижници и членове на ислямски терористични организации", отбеляза Емил Радев. Той добави, че в тази връзка нашата страна взима и ще продължи да взима най-строги мерки, допустими от националното и международното законодателство, за да гарантира високо ниво на сигурност на границата и да контролира преминаването на потока от нелегални мигранти и търсещи убежище.

Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти категорично отхвърли "тези подли манипулации и фалшиви твърдения в измислени доклади" срещу нашата страна. "Категорично заявявам, че България трябва и ще пази своите граници от незаконно преминаване, като по този начин пази Европейския съюз и гарантира сигурността на гражданите", допълни още българският евродепутат. 

В изказването си той се обърна не само към атакуващите нашата страна за нарушения, но и лично обвини немския канцлер Ангела Меркел: "Призовавам всички лицемери, които демонстрират фалшиво човеколюбие, да платят директен превоз на нелегални имигранти от летищата в Турция до техните държави и да назоват истинския виновник за мигрантския поток, а именно канцлер Меркел".

Дебатът в пленарна зала на Европейския парламент бе провокиран от серия доклади на различни неправителствени организации, издадени в последно време и обвиняващи предимно държавите по външната граница на ЕС в нехуманно отношение и нарушаване основните права на бежанците. В някои от тях България е спомената сред страните с най-големи нарушения.

Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мария Габриел???? Просто ще умра от смях :D :D :D :D
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: