Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кюрдите обявиха федерален регион в Северна Сирия
Автор: Екип Ruse24.bg 16:59 / 17.03.2016Коментари (1)1693
©
Сирийските кюрди обявиха федерален регион в Северна Сирия, съобщи Франс прес.

Сирийската кюрдска Партия Демократичен съюз (ПДС) обяви вчера плановете си за създаването на федерален регион в Северна Сирия. Говорителят на политическата сила Науаф Халил заяви, че партията не защитава създаването на населен само от кюрди регион, а за територия, в която няма проблем да живеят представители на туркмените и арабите.

Властите в Дамаск, както и опозиционният върховен комитет по преговорите изразиха сходни позиции по отношение на обявения по-рано днес федерален регион на сирийските кюрди в северните части на страната. Обявлението на кюрдите е посегателство на единството на страната и противоречи на сирийската конституция. Това заявиха от министерството на външните работи на Сирия.

"Който и да е въпрос по федерализация се явява посегателство на териториалната цялост на страната и противоречи на конституцията на Сирия и международното законодателство", се посочва в съобщението от Дамаск, като се допълва, че подобни действия нямат законова сила.

В същото време делегацията на опозиционния комитет по преговорите се обяви против едностранното обявление на кюрдите, заяви съветник на комитета. Опозиционният орган също така предупреди да не се правят опити за създаването на единици, региони или администрации, които "узурпират волята на сирийския народ".

Кюрдите са най-голямото етническо малцинство в Сирия, съставлявайки над 10% от населението на страната по времето преди войната, когато 23 млн. души населяваха близкоизточната държава. Те са концентрирани в бедната провинция Хасеке, вклинена между границите с Ирак и Турция. Сирийските кюрди сериозно укрепиха позициите си в Северна Сирия по време на гражданската война, завоювайки територия от ислямистки бунтовници, и обявяващи своя цивилна администрация в районите, които са под техен контрол. Федерален регион може би е първата крачка към създаване на автономен регион, подобен на този, който кюрдите създадоха в Северен Ирак и чиято територия на практика е отделна държава. Кюрдите могат да оповестят създаването на други федерални региони и на други места в Сирия, което да доведе до разделянето на пострадалата от войната страна.

Създаването на федерален регион със сигурност ще разгневи Турция, тъй като Анкара определя ПДС като терористична организация. Военното крило на ПДС - Отрядите за защита на народа (ОЗН) водят битката срещу екстремистите на Ислямска държава. По-голяма част от сирийско-турската граница сега е под контрола на доминираните от ОЗН Сирийски демократични сили. Този съюз от кюрдски, арабски и християнски сили се разграничава както от сирийското правителство, така и от основната опозиция в страната.


Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Сега разбрахте ли защо Путков си обра крушите...? Щото уж помага на Асад...пък така я свърши,че му се разпада държавата.Сиреч..помогна на противниците му :) Сега ще се наложи "помоща" за Асад да идва от Турция,щото турците няма да се примирят автономен сирийски кюрдски субект да им е на границата...От друга страна искат да свалят Асад...Такъв шпагат ще им се наложи да направят,че Ердоган ще му се скълчи четала.А Вовката от Москва ще раздава медали и ще се хвали как си постигнала целите Русия и как помогнал на Асад. Пълна пародия!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: