Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
БХК погна Бойко Борисов заради подбуждане към престъпление
Автор: Екип Ruse24.bg 17:25 / 11.04.2016Коментари (20)2091
©
Българският хелзинкски комитет (БХК) е изпратил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу премиера Бойко Борисов заради подбуждане към престъпление.

Според комитета благодарностите на премиера към т.нар. доброволчески отряди, които се организират да ловят бежанци на границата ни, е било расистко и подбужда към престъпление.

"Според Наказателния кодекс подобни действия се наказват със затвор от 1-4 години и с глоба от 5000 до 10 000 лв.", пише още в съобщението.

"Пряко поощряваните от него хайки за хора, които осъществяват престъпна дейност, изразяваща се в нечовешко отнасяне, незаконно задържане и насилие спрямо търсещите убежище хора във връзка с това, че са чужденци, араби, мюсюлмани", казват още от БХК.

От БХК молят да бъде образувано досъдебно производство по случая.

Ето и пълното съобщение:

Уважаеми господин Главен прокурор,

Съгласно данни, изнесени в медиите, на 10.04.2014 г. след проведено учение "против засилен миграционен натиск по море" министър-председателят на Република България, Бойко Борисов, публично е заявил следното относно групите физически лица, които незаконно задържат по границите лица, търсещи убежище в страната и използват спрямо тях насилие:

"Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за "Гранична полиция" и за държавата е добре дошла [...] Но лично разговарях [...] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите... тя държавата е наша обща. Всеки който помогне само едно "Благодаря" заслужава. Така че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на "Гранична полиция", те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това.".[1]

Действащите в страната групи от граждани, които задържат хора, преминаващи границата, представляват групи и организации, които извършват спрямо търсещите убежище престъпна принуда и насилие - деяния, съставомерни по чл. 162, ал. 2-4 и чл. 163, както и по чл. 143, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК).

Считаме, че са налице данни, че с горепосоченото изказване Борисов е извършил престъпления по чл. 162, ал. 1 и чл. 320, ал. 1 НК в условията на идеална съвкупност.

Налице са данни за извършено престъпление по чл. 162, ал. 1 НК, тъй като с посоченото изявление Борисов подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище. Пряко поощряваните от него хайки за хора осъществят престъпна дейност, изразяваща се в нечовешко отнасяне, незаконно задържане и насилие спрямо търсещите убежище хора във връзка с това, че са чужденци, араби, мюсюлмани.

С посоченото изказване Борисов осъществява и състава на деянието по чл. 320 НК - явно подбуждане към престъпление. Престъпленията, към които премиерът подбужда, са тези по чл. 162, ал. 2-4 НК - употреба на насилие спрямо лица поради тяхната етническа принадлежност; образуване, ръководство и участие в организации и групи, която си поставят за цел или системно допускат такова насилие. Освен към тях, Борисов подбужда и към извършване на престъпления по чл. 163 НК - участие в тълпи, събрани за нападение на граждани във връзка с националната и етническата им принадлежност, както и към престъпления по чл. 143, ал. 1 НК - принуда над другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, посредством сила или заплашване.

Предвид гореизложеното, молим, да образувате досъдебно производство по случая и да ни уведомите за резултатите.

Източник: bTV

Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
БХК помияри антибългарски, бесило за вас боклуци...
Aнонимен
на 12.04.2016 г.
0
 
 
бхк да се гръмне и трябва да се затрие. продажници долни. трябва да се подкрепят такива хора. ако се сещате когато имаше казарма, граничарите стреляха на месо който нарушава границите.
0
 
 
БХК са като градинари, които отглеждат в градината си плевели и изкореняват реколтата!
+1
 
 
БХК не бяха ли тези, които номинираха убиец за човек на годината ? Сега с какво право осъждат тези деяния.. Какво безочие от тяхна страна...
+3
 
 
цитат:
Наказателен кодекс - Чл. 12а. (1) (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки.
цитат:
Наказателен кодекс - Чл. 279. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.
Тия от БХК - които всъщност нямат нищо общо нито с Хелзинки, нито с онзи комитет - вече прекаляват с антибългарското си поведение. Иначе е разбираемо - заработват си заплатите хората и използват настоящото си сладко "работно" място, само като трамплин към още по-сладко такова... :)
+7
 
 
Това БХК МНОГО взе да си позволява нещо ми се струва?! Кои сте вие,че да нареждате кой прав и кой крив?! Това жалко подобие на " комитет " , което работи ПРОТИВ България трябва да бъде закрито и съдено моментално! Да - същите тези , които номинираха един убиец за мъж на годината и същите тези , които постоянно напомнят на циганите,че могат да правят каквото си искат,защото имали права?! Айде няма нужда от вас,драги ми смехурковци!
+9
 
 
Навремето, когато България е била държава, отстояваща позициите си, подобно деяние, като това на БХК, се е считало за държавна измама и се е наказвало със смърт. Границите на всяка държава са неприкосновени и никой няма право да ги пресича незаконно. Тия от БХК да идат в Щатите и да пресекат границата нелегално, да видим какво ще им се случи. Там първо стрелят, после питат. Тук на тия изруди, не стига, че леко им се е разминало, ами и пак се намери кой да мрънка и да ги защитава.
+7
 
 
някога бяха ДОТ- доброволни отряди от трудещите Всеки, който премине Държавната граница на РБ нелегално е нарушител съдбата му се решава на момента от граничаря , той е свидетеля , прокурора и съдия на присъдата , това беше истината и съдбата им до 1990 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: