Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Поверителен доклад предупреждава за организирано пренасочване на бежанския поток към България
Автор: Екип Ruse24.bg 10:45 / 20.05.2016Коментари (0)1893
©
Поверителен доклад на Берлин предупреждава за организирано пренасочване на бежанския поток към България. Това съобщават две големи германски медии, които имат достъп до доклада. Ето какво се казва в него: Най-тиражният вестник "Билд" се е добрал до нов доклад на германското правителство, озаглавен "За развитието на ситуацията с мигрантите в България".

Докладът, който е поверителен, бил изготвен от структурата "Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция", в която участват германската полиция и германското разузнаване BND. Авторите му предупреждават, че бежанският поток се пренасочва: "В резултат от мерките в Егейско море каналджийските групи все по-силно се съсредоточават върху маршрута от Турция през България и сухопътен преход към Западна Европа". Там вече от години действали съответните организирани структури, пише в доклада според "Билд".

В случай, че бежанският поток наистина се пренасочи, българската полиция, която и без това страдала от "липса на средства и персонал", можела да се окаже "за известно време отвъд границите на възможностите си". Същият доклад цитира и информационният тв-канал ntv. "България продължава да демонстрира политическа решителност да се противопостави срещу евентуалната промяна на маршрута и срещу трафикантската престъпност", пише в доклада според ntv. Но ако се отчете броят на мигрантите в страната, очевидно там съществуват "значителни пропуски при контрола на влизащите" и "засилена активност на каналджиите", съобщава ntv и цитира данни, изнесени от вътрешната министърка Румяна Бъчварова, според които през първото тримесечие на 2016 година притокът на мигранти в България е спаднал с 30% спрямо предишната година.

От 1 януари до 31 март 4 202 души са поискали статут на бежанци в България. "Но колко бежанци са се опитали да напуснат най-бедната държава в ЕС и да се отправят към Средна Европа - това не се съобщава", коментира телевизионният канал.

В тази кореспонденция се казва още: "След затварянето на тъй наречения Балкански маршрут и след мерките, предприети в Егейско море, трафикантите търсят нови пътища към ЕС. Броят на нелегалните мигранти в България расте вече от месеци. Правителството в София все по-осезаемо се чувства изоставено от ЕС.

Оградите по границите с Турция и Гърция не предоставят достатъчна закрила, казват в София. Въоръжени граждански отряди вече тръгнаха на лов за бежанци, а в отговор на усиления вътрешнополитически натиск българското правителство оповести издигането на още огради." И в "Билд" става дума за новите огради и "ловците на бежанци". Щефан Майер от ХСС казва пред вестника следното: "Сега София е длъжна ефикасно да охранява външната граница на ЕС. В краен случай може да помогне агенцията на ЕС "Фронтекс"."

Преди два дни пак "Билд" публикува голям репортаж с текст, снимки и видеоматериал, разказващ за групите доброволци, които преследват бежанци в България. Главни действащи лица в репортажа са трима души с маски и с български трибагреници по дрехите си. Очевидно коментирайки тази публикация, евродепутатът от германския ХДС Елмар Брок казва пред "Билд" следното: "В държава от ЕС са недопустими такива частни граждански отряди, които излизат на лов за бежанци".

"Българските граничари ни набиха, взеха ни всичко и ни върнаха обратно" И вестник "Ди Велт" пише за тормоз срещу бежанците в България. В случая обаче извършители са не гражданските отряди, а полицията. В голяма статия за новите бежански маршрути вестникът между другото преразказва различни лични истории: "Когато за пръв път преминал българската граница, Ажуб Хан бил подложен на побой и върнат обратно.

Българските граничари "ни набиха, взеха ни парите и телефоните, дори храната и дрехите, и ни прогониха обратно", разказва мъжът. Младият афганистанец бил залавян четири пъти, преди на петия да успее да влезе от Турция в България. "Веднъж извадихме късмет, защото в патрула бяха включени и германски полицаи. Вярно, че пак ни върнаха в Турция, но поне не ядохме бой от българите", казва Ажуб Хан пред "Ди Велт".


Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: