Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Даниел Митов: Аз наредих на посланик Нейнски да не говори пред медиите
Автор: Екип Ruse24.bg 15:56 / 18.07.2016Коментари (0)965
©
Вярно е - аз наредих изрично на посланик Нейнски да не говори пред медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в Брюксел във връзка с твърденията, че посланикът на България в Турция Надежда Нейнски има забрана да прави изказвания за ситуацията в южната ни съседка, предаде агенция "Фокус". Публичните изяви и послания се централизират в случая", добави той.

"Вие знаете, че Министерство на външните работи събираше всичката информация. Давахме регулярно информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за хората, които биха могли да изпаднат в беда - български граждани, които се намират в Турция", каза министърът.

"Задачата на госпожа Нейнски като посланик е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите", каза Митов.

"Има си член в Закона за дипломатическата служба, който регламентира начина, по който се правят публичните изяви от името на дипломатическата служба", подчерта министър Митов.

"Те се правят само с изричното съгласие и нареждане на министъра. Имаме си наредба, вътрешен правилник, аз съм издал и заповед по въпроса. Така че в случая няма нищо необичайно", подчерта той.

По думите му това не е конвенционална ситуация, не е нормален консулски случай. "Тече опит за преврат в съседна държава и всяка една публична изява, било на посланика, генерален консул или някой друг може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатическите ни служители, така и на български граждани, намиращи се по това време в Турция", обясни Митов.

Той беше категоричен, че това са сериозни неща и затова се централизират посланията. "В случая само премиерът Борисов е имал право да прави изказване, подкрепен от външния си министър, от министъра на отбраната, от службите и т.н. на базата на събрана информация", каза министърът. По думите му така се реагира в подобни ситуации.

"В случая посланиците не са политически анализатори, за да правят изявления и това е принцип в случая. Видяхте, че няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявление по националните и медии от Истанбул или Анкара", каза Митов.

"Задачата на посланик Нейнски е била да се грижи за кризисните щабове в консулствата и посолството и да държи връзка с българските граждани", допълни той. По думите му всичко останало е работа на Министерство на външните работи и посланията са били излъчени от министър-председателя Борисов.

"Политически анализи в нощ като тази не се правят. Има си ред, има си процедури и никой не може да поставя този ред под въпрос. Това е стандартизирана процедура и в нея има смисъл", каза в заключение Даниел Митов.


Още по темата: общо новини по темата: 28
27.08.2016 »
16.08.2016 »
10.08.2016 »
04.08.2016 »
01.08.2016 »
27.07.2016 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: