Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Талибани ще отмъщават на България заради станалото в Харманли?
Автор: Екип Ruse24.bg 11:42 / 03.12.2016Коментари (2)1743
©
Жестоко отмъщение срещу България замислят талибани от Афганистан броени дни след потушаването на бунта в бежанския лагер в Харманли. 

Последвалото разследване показа, че основни организатори на безредиците са бегълци именно от Афганистан, част от които фенове на терористични групировки. Повод за планирания ответен удар са фалшиви новини за загинали техни последователи при сблъсъците с полицията в емигрантския център, твърди "България днес".

Информация за надвисналата заплаха към страната е получена и от властите у нас, обяви експерт по сигурността.

За опасността от възможен атентат след размириците в Харманли намекна и премиерът Борисов преди няколко дни. При своето посещение той призова да бъдем много внимателни, защото мрежите на ИДИЛ следят и Фейсбук, и това, което излиза по новините.

"Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки", предупреди Борисов.
Призивите за отмъщение от талибаните започват след появата на измислени информации за смъртта на техни братя при потушаването на бунта в Харманли. Един от авторите на подобни манипулации е работещата като доброволка в лагера англичанка Джил Гласби. Веднага след избухването на безредиците тя директно обяви, че полицията безпричинно е била мигрантите, които са си стояли мирно. Правозащитничката дори обяви, че има жертви.

"Линейките откараха няколко човека, които са починали от раните си след жестокия побой. На никого не му пука какво става в Харманли", написа във фейсбук англичанката. Подобни лъжливи твърдения имаше и от други приятели на емигрантите. Клеветите към полицията не секнаха дори след като стана ясно, че загинали няма.

Зловещите твърдения на правозащитниците моментално се разпространяват в цял свят, предизвиквайки призиви за мъст. Първи реагират радикални фенове на талибаните в Лондон. Един от тамошните лидери на афганската общност моментално започва организация на ответни действия. Ахмад Джавет Тураб в сряда по обед организира митинг пред българското посолство в британската столица. На него се събират няколко десетки афганистанци. Мъжете носят плакати с призиви за мъст и търсенете на отговорност от българските власти убили техните братя.

Присъствието на полиция вероятно спира протестиращите да бъдат по-конкретни. Директни заплахи се появяват във Фейсбук профила на организатора Ахмад Джавет Тураб. Самият той е фен на различни въоръжени групировки в родината си и чест споделя фотоси с въоръжени ислямисти.

Малко след като публикува снимки и видео от протеста, неговите авери правят стотици коментари. Наред с безобидните призиви за справедливост има и директни заплахи.

"Ликвидирайте тези кучета, убили нашите братя", написа един от афганците, вярващ на фалшивите информации от Харманли.

Няколко други пък директно обявиха, че отмъщението към България вече се планира от братята му тук.

Според експерти реализирането на подобно отмъщение далеч не е изключено заради множеството факти за пребиваващи джихадисти у нас. Свързан с терористите от "Ислямска държава" се оказа и един от организаторите на бунта в Харманли.

Преди дни от прокуратурата обявиха, че заловените от ГДБОП 50 картечни пистолета УЗИ в София е възможно да са предназначени за терористи.

След разбиването на бандата оръжейни търговци така и не се изясни какъв е произходът на автоматите и кой точно е искал да ги купи.


Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Джил Гласби, колко арабско име. Какво прави тази в лагера с маймуните? Не са виновни афганистанците, те са просто маймуни. Соросоидите ги подстрекават към безредици и тероризъм.
Aнонимен
на 03.12.2016 г.
+2
 
 
Хайде да не стигаме до заплахи щото и ние можем да колим. И нека да си спомнят благодарение на кого Русия си укрепи границата през 20-те години на миналия век, когато през сто метра по границата на колове са стърчали главите на талибаните, тогава наричани басмачи.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: