Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Филип Киркоров ще възражда "Златният Орфей", който някога е бил най-гледаното събитие в Европа
Автор: Екип Ruse24.bg 13:25 / 21.06.2019Коментари (13)2030
©
Да се възроди "Златният Орфей". Такава готовност за помощ е изразил Филип Киркоров при посещението си у нас. По време на гостуването си той е разпитал дали в момента се провежда песенен конкурс в България, подобен на емблематичния за соцвремето фестивал, както и каква е причината него вече да го няма. Това разкриха пред "България Днес" от екипа, който се е грижел за престоя му у нас.

Киркоров не е единствената звезда, която повдига темата за възкръсването на най-известния фестивал от близкото минало. Изпълнители като Михаил Белчeв и дори голямата прима Лили Иванова изразиха желание отново да има песенен конкурс.

"Жалко е, че го няма този фестивал. Само ние губим. Бяхме в едно прекрасно място в Европа с него. Държавата се отказа от него и вече няма как да стане. След като няма място за провеждането му в Слънчев бряг, фестивалът е обречен. Трябва много задружни усилия, за да се случи", споделя легендарният музикант Мишо Белчев.

Честването на 60-годишната на курорта Слънчев бряг засили интереса към фестивала, като дори министър Николина Ангелкова се изказа по въпроса.

"Желанието ни е да изградим конгресен център на територията на комплекса. И когато това се случи, ще намерим начин да върнем "Златният Орфей", коментира Ангелкова.

Не такъв оптимист за бъдещето на "Златният Орфей" е синът на основателя Генко Генов - Райчин. Според него от години има много идеи, които няма как да се реализират.

"Винаги, когато има някаква годишнина, започват разговори на тази тема и ентусиазъм, който после секва. Несериозно е да се говори, че някоя звезда иска просто да възроди фестивала и то ще се случи", убеден е Райчин. Според него големият проблем не е дори финансов, а това, че няма място, където да се проведе.

"Имаше идея преди години да се ползва летният театър в Бургас. Но това няма никакъв смисъл, защото там си има фестивал "Бургас и морето". Няма логика да се направи още един", споделя Генов. "Златен Орфей", който да се проведе в зала в София, също никога не е стоял на дневен ред, подчертават от фондация "Генко Генов". Според сина на основателя по времето на баща му конкурсът е носил не само реклама на страната ни, но и много добри приходи. Райчин подчертава, че организацията на фестивала струва много по-малко, отколкото участие в "Евровизия" например. Той е категоричен, че работата на държавата не е да даде пари за конкурса, а да създаде условията той да се проведе.

"Баща ми е измислил формулата да бъдат популяризирани българските курорти с български песни. Само три години след началото на фестивала той се сдобива с международна част", разказва Райчин. Той напомня, че в далечната 1972 години родният конкурс е бил най-гледаното събитие в Европа, като дори изпреварва олимпиада в Мюнхен по данни на Международната организация за радио и телевизия, известна като Интервизия по това време.

Последният опит за възраждане на "Златният Орфей" бе през 2015 година. Тогава той се провали заради конфликт между фондация "Генко Генов" и анонимен спонсор, предложил да покрие разходите за изданието срещу откупуване на правата за следващите 10 години. Фондацията, учредена в името на дългогодишния директор на "Златният Орфей", се опитваше да събере близо 300 000 лева за финансиране на събитието. Тогава се появява мистериозен до днес дарител.

Генов сподели, че самоличността на "спонсора", изразил готовност да покрие пълната сума, така и не е станала ясна за организаторите.

"Беше много странно, никой не разбра името и какво стои зад това внезапно желание. Не можеше ей така да подарим фестивала, без дори да знаем на кого го даваме", разказа Райчин пред "България Днес" за провала на последния опит.

Още по темата: общо новини по темата: 1144
07.12.2019 »
22.11.2019 »
11.10.2019 »
18.09.2019 »
17.08.2019 »
17.08.2019 »
предишна страница [ 1/191 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
иначе майтапа настрана но с този костюм и тези пръстени само едно перо му липсва в задника :)
-2
 
 
филип киркорав .... велииииик :) ..... няма да махаме алошата ..... някой само да промени лицето на паметника и да извая тези божествени черти на самият филип киркорав :) ..... а и една лампа на шапката че да не вземе някой пилот да поиска да погледне тази божественост от близо и да събори паметника :)
+2
 
 
Оф, като започнат да "възкресяват" направо ми прилошава. Хора живеещи още в миналото. Всяко нещо с времето си - дали е чувал за тази приказка Филип? Няма как да върнеш нещо от преди 30-40 години - нищо не е същото и няма как да е същото. Щом един съществен елемент е безвъзвратно загубен - няма как да е същото. Трябва да се мисли за нови неща с нови идей.
-2
 
 
Абе де**а боклуците тъпи.Възраждай си го ,но не ми обяснявайте за най гледаното събитие в Европа без да се сещате за Сан Ремо!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: