Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Напрежение на гръцко-турската граница, задава ли се хуманитарна криза?
Автор: Екип Ruse24.bg 10:03 / 02.03.2020Коментари (0)819
©
Хиляди имигранти продължиха да се струпват през изминалата нощ на гръцко-турската граница, предава БНР. На извънредно заседание гръцкото правителство обяви нови извънредни мерки заради ситуацията, като в следващия месец няма да  приема молби за убежище, а нелегално влезлите в страната ще бъдат депортирани.

Над 5 хиляди мигранти направиха опит и тази нощ да проникнат от турска на гръцка територия. Арестувани са близо 100 души, които се преминали по река Марица. Срещу тях е повдигнато обвинение за нелегално преминаване на границата. Гръцката армия започва днес военни учения по границата и е забранено преминаването на хора, съобщават от министерството на отбраната на южната ни съседка.

Съветът за национална сигурност, ръководен от премиера Кириакос Мицотакис, реши да се засилят силите по охрана на сухопътната и морска граница. 

"Срещу Гърция се упражнява асиметрична заплаха", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. На извънредното заседание на Националния съвет за сигурност се взе решение за прехвърляне на военни и полицейски части от вътрешността на страната към сухопътната граница с Турция и на островите в Егейско море.

Всички мигранти, които нелегално са преминали гръцката граница, остават без право на политическо убежище и се депортират обратно, реши правителството на южната ни съседка.

Силите на гранична полиция и специалните части за борба с безредиците отблъскват със сълзотворен газ мигранти, които пък ги замерват с камъни. Фермери блокираха с трактори пътя на мигрантите.

Напрежение има и на Егейските острови. На остров Лесбос, където успяха да пристигнат около 500 мигранти, жителите блокираха пътищата към бежанския лагер.

Цивилни групи охраняват достъпа до няколко пристанища и не позволяват на лодки с мигранти да достигнат брега. Властите се страхуват от саморазправа на гърците с чужденците.

Надеждите на Атина са в извънредната среща на първите дипломати на страните от ЕС. В гръцката столица пристига председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който утре с премиера Мицотакис ще посети граничния район в Еврос. Президентът на Франция съобщи, че страната му е готова да помогне на Гърция, за да се избегне хуманитарна и миграционна криза.

На турско-българската граница няма напрежение, но към границата между Турция и Гърция се отправят нови и нови хора.

Мигрантите от Истанбул тръгват от два квартала - афганистанци от "Зейтинбурну", а от "Фатих" - хора от Близкия изток и Северна Африка. Същевременно напрежението в сирийската провинция Идлиб, заради което Турция обяви, че отваря границите си към ЕС, се покачва.

100 000 души са напуснали Турция към 19:40 снощи, съобщи в "Туитър“ турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

В интернет са публикувани снимки и клипове как групи бежанци успяват да се прехвърлят през оградата на гръцко-турско граница или да я срежат с ножици. ГКПП "Пазаркуле" остава затворен, на него са издигнати барикади от гръцката полиция.

Един сириец от Дамаск разказва за преживяното от него вчера:

"Силите, които са на границата, са международни сили и сред тях има германски командоси. Гръцката полиция е на входа на граничния пункт. Полицията бие хората, които се намират там, въпреки че сред тях има жени и деца.

Полицията хвърли звукови и бомби със сълзотворен газ и използва водно оръдие. Няколко човека се задушиха на пункта, сред тях и деца, но линейките се погрижиха за тях".

Правят се и множество опити за достигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, но силният буреносен вятър затруднява малките гумени лодки.

Поривите на вятъра на моменти достигат до 70 км/час и има силно вълнение. Гръцката брегова охрана поврежда двигателите на лодките и резервоарите им с гориво, като по този начин не им позволява да продължат своя път.

Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: