Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиГалерииЛичностиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (4)
Депутатите приеха Закона за действията по време на извънредното положение! Какви са правата ни?
Автор: Екип Ruse24.bg 11:02 / 21.03.2020Коментари (0)469
©
След повече от 13 часа дебати и спорове, депутатите приеха окончателно на второ четене Закона за извънредното положение късно в петък вечер. 

От Закон за мерките по време на извънредното положение той бе официално преименуван на Закон за действията по време на извънредното положение, обявено на 13 март 2020 г. с решение на Народното събрание, предава агенция “Фокус". 

Какво приеха депутатите: 

Армията ще може да се включи в прилагането на мерките срещу разпространението на епидемията от коронавирус. Предложението бе прието между двете четения на  Закона. Според него военните получават право да проверяват документи за самоличност и да спират гражданите до идването на органите на МВР. 

Удължават се сроковете за подаване на данъчни декларации и годишни финансови отчети.

Парламентът оправомощи работодателите да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на работниците без тяхното съгласие. 

Удължава се от 10 на 20 дни срокът за плащане на битови сметки за ток. 

Фирми, засегнати от извънредното положение, ще могат да получат от държавата субсидия за 60% от заплатите на работници за срок от 3 месеца с цел те да не бъдат съкратени. 

Предвиждат се глоба до 10 хиляди лева и затвор до 3 години при спекулативно завишаване на цени. 

Спират се процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства.  

Забранява се паралелният износ на лекарствени продукти. При нарушение лицето се наказва с глоба в размер на 10 000 лв. и имуществена санкция в размер на 50 000 лв. При повторно извършване на същото нарушение – глобата е в размер на 100 000 лв. 

Спират се публичните продани, ограничават се нотариалните производства, като депутатите определиха и в кои случаи не се налага запор на банкови сметки. 

Спират се всички обявени публични продажби, обявени от държавните и частни съдебни изпълнители. С отмяна на извънредното положение ще се насрочват наново, като не се дължат нови такси и разноски.  

Разпоредбите предвиждат да не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземане на трудови възнаграждения. 

Народните представители решиха да се ограничават нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Нотариалната камара осигурява дежурни нотариуси при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители на съответния район.  

Законът за обществените поръчки няма да се прилага при възлагане на дейности по обезвреждане на пестициди и болнични отпадъци.
Още по темата: общо новини по темата: 4198
29.10.2020
29.10.2020
29.10.2020
29.10.2020
29.10.2020
29.10.2020