Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
От Германия: Клишето за България, че е най-бедната страна в ЕС, се отнася и за здравеопазването й
Автор: Екип Ruse24.bg 11:08 / 02.04.2020Коментари (5)1489
©
Миенето на ръцете е един от най-сигурните начини да се предпазим от заразяване с коронавирус. Но за жителите на Перник съветът често да си мием ръцете звучи като подигравка, пише германският журналист Франк Щир. В статия за списание Cicero той разказва как поддържането на лична хигиена в условията на пандемия се оказва предизвикателство за големи групи от българското общество.

От една страна - за ромските общности, населяващи бедните квартали в покрайнините на големите градове, а от друга – за жителите на 100-хилядния промишлен град Перник, които вече 5 месеца живеят в условията на тежък воден режим заради празния язовир "Студена". Заради пандемията с коронавируса на перничани им беше обещано “10 часа течаща вода" дневно, но според много жители на града то не се изпълнява - поне "не винаги и не навсякъде", уточнява авторът.  

Клишето "най-бедната страна в целия ЕС", често споменавано за България, се отнася с пълна сила и за нейното здравеопазване, посочва по-нататък Франк Щир. Страната разполага с около 300 болници - сравнително много за 7-милионното ѝ население. Те обаче, и особено пък тези в провинцията, са много лошо оборудвани - материално и като кадри. Най-вече младите лекари и медицински сестри напускат страната в търсене на по-добри условия и по-високо заплащане в чужбина. Това качва средната възраст на медицинските кадри, които остават в България. И ако пандемията от коронавирус се задълбочи, експерти предупреждават, че положението в българските болници може да стане катастрофално, четем още в Cicero, цитирани от "Дойче Веле".

Ромите са на прицел

“Расизъм, погроми и глад" заплашват малцинствата, предупреждава германският Тагесшпигел. Изданието разказва, как в България се отправят обвинения към ромите, работещи в чужбина. Когато са се прибрали от Западна Европа, те били донесли Ковид-19 в страната. “Липсата на дисциплина" сред ромите е повтарящ се рефрен, пише германското издание. Следвайки го, български политици настояват за изолирането на ромските квартали и издигането на контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите им.

Ромите първи изпитаха и ефекта от призива на главния прокурор Иван Гешев за обявяване на “почти военно положение", пише на свой ред Франк Щир. Ромският квартал в Казанлък е поставен под карантина - подобно на Банско, уточнява той.

От Мека на ски спортове до изолация като в Газа

Ситуацията в Банско от вчера е различна, след като карантинният период изтече. Промени се и общата стратегия на страната за борба с вируса, пише австрийският Фолксблат. Над три милиона теста ще бъдат закупени от България, посочва изданието и определя това като завой в политиката на правителството и щаба за борба с Ковид-19, които доскоро отказваха масовото тестване. То ще започне през април или май след бъдат осигурени необходимите тестове. 

Влизането в Еврозоната се отлага

Кризата, предизвикана от Ковид-19, ще отложи влизането на България в Еврозоната, пише агенция Ройтерс, позовавайки се на директора на БНБ Димитър Радев в интервю за “Нова телевизия". В него Радев казва, че влизането във валутния механизъм ще бъде отложено за 2021 година. За да влезе в Еврозоната държавата трябва поне две години да прекара в "чакалнята" на зоната, т.е. в във валутния механизъм, припомня агенцията. Това е необходимо, за да се гарантира, че валутата на страната-кандидатка е стабилна, се казва още в информацията.

Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.04.2020 г.
+3
 
 
А Вие докъде я докарахте с интеграцията на нашите роми , понеже и във вашите градове си направиха гета ?
Aнонимен
на 02.04.2020 г.
-1
 
 
Според проф. Маклауз най-трудната част за правителствата може би ще се окаже насърчаването на хората да променят поведението си с оглед ограничаване на разпространението. Обявяването на пандемията не означава затваряне на граници, отмяна на всички пътувания със самолет и поставяне на цели нации под карантина за неопределено време. Фокусът ще е към забавяне на бързото разпространение на вируса, както чрез индивидуални мерки, като често миене на ръцете, така и чрез колективни мерки, като "социално дистанциране" - отмяна на масови събития, работа от вкъщи, дистанционно обучение и т.н.
Aнонимен
на 02.04.2020 г.
+1
 
 
Джендърската пасмина тръгнала да раздава квалификации. А при тях скоро гетата ще са повече от църквите.
Aнонимен
на 02.04.2020 г.
+5
 
 
Пак акъли от списания " куцо , кьораво и сакато". Да си ги вземат при тях и мангали и пендели в търсенето на достоен живот.
+6
 
 
А този журналист от лявото списанийце да ми яде маркуча!Виж си градовете,които са пълни с български мангали,турци,араби и африканска измет!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: