Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
The New York Times: Путин изгуби решителност, вече е само един отегчен лидер
Автор: Екип Ruse24.bg 14:30 / 02.05.2020Коментари (1)1205
©
Путин е необичайно пасивен по време на пандемията, пише американския вестник The New York Times в материал, представен от focus-news.net.

За президента Владимир Путин това трябваше да бъде триумфален момент. Честването на огромните му успехи във възраждането на достойния за гордост статут на руската държава в света беше важно за укрепването на позициите му, необходими за поддържане на властта. Моментът трябваше да бъде увенчан със славен военен парад на Червения площад на 9 май, на 75-годишнината от победата на Червената армия над нацистка Германия.

Но заради коронавируса всичко се промени.

И сега, след като се примири с неизбежното и отмени парада, Путин изглежда не толкова активен и решителен водач, а отегчен монарх, затворен в двореца си, гледайки часовника по време на телевизионни видео срещи с подчинените си относно ситуацията с разпространението на коронавирус на фона на падането на рейтинга му на популярност.

В продължение на 20 години Путин се проявява като човек на действията, решителен и свръхактивен лидер, винаги готов да отблъсне вътрешните и външните врагове на Кремъл и дори да се занимава с диви тигри в далечната руска тайга. Въпреки това, изправен пред коронавируса, лидерът, който беше преизбран през 2018 г. с почти 80% от гласовете и чиято власт не е особено застрашена, се държи неестествено пасивно.

"Той се страхува - страхува се за своя рейтинг и за системата, която създава от 20 години“, каза бившият съветник на Кремъл Глеб Павловски. Изправен пред вирус, враг, който той не може лесно да победи, "Путин разбира, че най-доброто е да стои настрана“, добави Павловски.

Да останеш настрани обаче стана още по-трудно. В четвъртък, когато по време на среща, проведена от видеоконференция по държавния телевизионен канал, 54-годишният руски премиер Михаил Мишустин, който беше назначен на премиерския пост само преди три месеца, каза на Путин. че е заразен с коронавирус.

Владимир Путин, на 67 години, го похвали като "много активен човек" и каза: "Това, което се случи с вас, може да се случи на всеки."

В допълнение към проблемите на Путин имаше срив в цените на петрола, поради който основният поток от приходи, необходим за финансиране на социални програми, престава, а руската икономика, зависима от петрола и газа, се очаква да се свие с 6% през тази година.

Но кризата на световния петролен пазар, за разлика от кризата в сектора на здравеопазването, поне позволява на Путин да използва силните си страни в геополитиката и при важни дипломатически преговори. Съвместните му усилия с президента Тръмп и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман не помогнаха особено за укрепването на пазара, но те показаха, че Путин прави това, което най-много му харесва: демонстрирайки, че мнението на Русия е от голямо значение в световната политика.

А пандемията, напротив, само подчертава онова, което винаги е било най-слабата точка на Путин: очевидна липса на интерес или успех в решаването на неразрешими вътрешни проблеми, като съсипани болници, региони с необратима бедност и дългосрочен спад на реалните доходи.

Но това не е цялата беда. Поради пандемията от коронавирус, референдумът за промени в конституцията, насрочен за 22 април, трябваше да бъде отменен. Измененията, вече одобрени от руските депутати, позволяват на Путин да излезе извън срока на президентския мандат и да остане на власт до 2036 година.

Путин, който се криеше, когато коронавирусът за пръв път се появи в Русия в края на февруари-началото на март, се появяваше по телевизията почти всеки ден този месец, провеждайки телеконференции от крайградската си резиденция в Московска област. Но той изглежда прави това без особен интерес и ентусиазъм.

"Той създава впечатление на уморен, дори отегчен човек“, казва Екатерина Шулман, бивш член на президентския съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека.

Във вторник Путин се появи в телевизията с тъмен поглед, в черен костюм и тъмна вратовръзка, като този път обяви, че "неработните дни“, обявени за първи път през март, ще бъдат удължени до 11 май. "Не трябва да се успокояваме. Ситуацията остава много трудна “, каза той, като отбеляза, че пикът в разпространението на коронавирус все още не е преминал.

Опитвайки се да спаси поне нещо "изпод останките“ от пищните празненства на Деня на победата на 9 май, Путин заяви, че така или иначе някога ще се проведе военен парад и че на 9 май "в небето на Русия, поздравявайки героите, ще се проведе парад на авиационна техника, модерни бойни самолети и хеликоптери. “

Но, разчитайки на възраждането на Русия като велика сила, мнението на Путин не съвпада с това на обществеността, която бързо губи интерес към външната политика "и престава да смята машинациите на Запада за извинение за всички неуспехи и проблеми в страната", каза Екатерина Шулман.

Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Дреме му на сметките. Тоя ръб що носи халка,като е разведен ? Или се е оженил тайно ? :)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мартенски музикални дни 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: