Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиГалерииЛичностиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Варненската Асоциация на Туристическите Агенции иска подкрепа от министъра на туризма
Автор: Пламена Николова 10:29 / 29.05.2020Коментари (0)352
©
От ръководството на Варненска Асоциация на Туристическите Агенции изпратиха писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова с предложени мерки, целящи справяне на туристическия бранш с последиците от пандемията. Публикуваме целият текст на писмото, предоставено за Varna24.bg, без редакторска намеса:

"Уважаема г-жо Ангелкова,

Обръщаме се към Вас поради дълбокото притеснение на нашите членове за бъдещото им съществуване като субекти в туристическата индустрия. През изминалите месеци станахме свидетели на многото срещи между Вас и бранша, наблюдаваме мерките, които предприемате за съживяване на бизнеса, опитите да отговорите на лобистки искания (хотелиери, ресторантьори, авиокомпании). Приветстваме някои от взетите от Вас решения, но за съжаление в тях не намираме себе си като туроператори и туристически агенции. Нима ние не сме от туристическия бизнес?

Не чуваме нищо за специални облекчения за туроператори и туристически агенции, които да помогнат в дългото и отложено във времето възстановяване. Ще изложим и аргументираме по-долу на Вашето внимание, някои наши предложения, които настояваме да разгледате задълбочено и положите усилия да приемете като рационални и справедливи.

Приветстваме мярката 60:40, но в случая тя не ни помага особено, защото възстановяването на туроператорите и туристическите агенции в двете направления /посрещащ и изпращащ туризъм/ ще стане най-бавно и мъчително. Нашите клиенти още дълго време няма да се записват на екскурзии и ще се въздържат от пътувания извън страната. Чуждестранните ни партньори също дълго време няма да успеят да ни изпратят своите туристи в България поради ред причини и усложнения. Исканията на нашите членове, работещи като изпращащи и приемащи туроператори и туристически агенции са за трансформиране на тази мярка в 80:20 и удължаването на нейното прилагане поне до края на 2020 година.

Замисленото повишаване на осигурителните прагове е абсолютно неуместно в този момент и ненавременно. Настояваме тази мярка да бъде предприета едва, след като бизнесът се възстанови и върне в обичайните си параметри. Това би могло да се случи най-рано през 2022 година.

Настояваме за законодателна промяна и намаляването на данъчната ставка на 9 % на туристическите услуги, които се облагат по чл. 86, ал. 1 от ППЗДДС.

Туроператорите предоставят комплексна услуга и в своята дейност те обединяват всички звена в туристическата индустрия - местата за настаняване, местата за изхранване, тур. забележителности, транспорт, екскурзоводско обслужване. Пакетът от основни услуги, който включва настаняване, изхранване, транспорт и марж за туроператора се облага със различни данъчни ставки - настаняването и изхранването са с 9 %, а трансфера и маржа с 20%. Настояваме да се приложи преференциалната ставка от 9 % за всички услуги в туристическия пакет, включително и за услугите по чл. 86, ал 1 от ППЗДДС, които в момента на криза все още се облагат с 20 % ДДС. Ако считате, че туроператорите са част от туристическия бизнес, логично е да се унифицира ставката за целия бранш.

Относно задължителната застраховка на туроператора сме свидетели на изключителни несправедливости:

В периода на обявената пандемия и извънредно положение, застрахователите си позволиха арогантно и едностранно да обявят за невалидни сключените от нас застраховки и ни поставиха пред заплахата да бъдем заличени от регистрите на МТ. В тази връзка настояваме Министерство на туризма да прояви толерантност, като не прибягва до тази крайна мярка и даде срок на фирмите поне до края на 2020 година да си подновят задължителната застраховка.

Застраховката отговорност на Туроператора защитава единствено и само потребителите. Ние като туроператори и туристически агенции сме абсолютно незащитени в условията на форсмажорни обстоятелства, недобросъвестни партньори или др.обстоятелства. Нашата инициатива в този контекст е да се инициира застрахователен продукт, защитаващ нас като субекти.

Все още нямаме ясно формулирани и логически обосновани разписани правила за осъществяване на автобусни екскурзии и мероприятия.

Изключителна несправедливост, с която се сблъскваме, като приемащи туроператори е липсата на подпомагане на автобусните чартърни вериги. Както знаете чуждестранните ни туристи пътуват освен със самолет, така и с чартърни автобусни вериги. Огромен туристопоток се генерира с автобусен транспорт от дестинации като Полша, Украина, Молдова, Беларус и др. Настояваме да преразгледате тази Ваша мярка и подпомогнете освен авиокомпаниите, така и автобусните организирани туристически превози.

Друг сериозен проблем, с който се сблъскваме е несправедливостта, с която се третират приемащите и изпращащите туроператори:

Като изпращащи туроператори ние сме задължени в срок от 12 месеца след изтичане на извънредното положение да възстановим платените от клиентите суми за неосъществени или анулирани пътувания в чужбина. Както знаете, това е непосилно и изключително трудно за нас, защото парите са предплатени към авиокомпаниите и хотели в чужбина, които не връщат пари. Но ние сме приели тази разпоредба, която ще ни струва разклатена финансова стабилност за много дълъг период от време.

Но като приемащи туроператори (приемаме и обслужваме чуждестранни туристи) ние нямаме също никаква защита и разпоредба, която да защити нас и чуждестранните ни партньори и клиенти. Имаме предвид, че съгласно договорите ни с българските хотелиери ние им предплащаме леглови контингенти с хиляди евра. Същите тези наши партньори хотелиери отказват да ни върнат тези аванси, а в същото време ние трябва да ги върнем на нашите чуждестранни партньори, защото чартърните им програми или няма да се състоят, или ще бъдат значително разредени и редуцирани.

Поради каква причина ние като туроператори сме длъжни да връщаме пари, а хотелиерите не? Настояваме да издадете заповед и разпоредба към българските хотелиери също да ни възстановят предплатените от нас леглови контингенти, защото не е нормално ние да сме задължени да връщаме пари, които реално не са в нас, а в българските хотелиери!

Уважаема г-жо Ангелкова, изразихме по-горе част от нашите аргументи и предложения за разширяване на мерките, насочени конкретно към туроператори и туристически агенции. Настояваме да ги разгледате обстойно и с решенията си да докажете, че ние сме част от туристическата индустрия, за която милеем всички. До момента нямахме такова усещане.

В очакване на обратна връзка и вземане на адекватни решения. 

Оставаме с уважение

Джани Шарков

Председател на Варненска Асоциация на Туристическите Агенции"
Още по темата: общо новини по темата: 4097
26.10.2020
26.10.2020
26.10.2020
26.10.2020
26.10.2020
26.10.2020