Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тежки дни за сина на соцлидера Георги Димитров
Автор: Екип Ruse24.bg 15:12 / 30.08.2020Коментари (0)914
©
Тежки дни са настъпили за сина на комунистическия вожд Георги Димитров – Бойко. Наследникът на БКП величието бил прикован за леглото и в недобро здравословно състояние. Бойко не излизал от дома си, имал сериозни затруднения в придвижването и страдал от високо кръвно налягане.

Още преди 7 години започнал все по-често да чука на лекарските врати. Тогава скъсал фатално сухожилие, заради което се наложило да лежи в болница, а после да ходи с патерица. До пълно възстановяване обаче така и не се стигнало. Диагнозите и съдбата му се припокриват с тези на Владимир Живков – сина на бившия Първи Тодор Живков, който в последните няколко години също е трудноподвижен.

Бойко Димитров всъщност не е биологична рожба на вожда и учителя Георги Димитров, а негово осиновено дете. Истинските му родители са Коста Златарев и Мара Денчева – комунистически дейци, убити през 40-те години на миналия век. В книгата си "Хроники на моя живот“ Бойко Димитров пише: "Запазил съм кръщелното свидетелство, издадено ми в Плевен на 8 ноември 1945 г., с родители Коста Златарев и Мара Денчева, пише "Ретро".

Впоследствие, за да се запази тайната на осиновяването, са ми извадили и съветско свидетелство за раждане, издадено на 14 октомври 1946 г., според което съм роден в Москва с родители Георги Михайлович Димитров и Роза Юльевна Димитрова. Така съм се сдобил с две свидетелства за раждане, обаче всички издадени ми след това документи за самоличност са в съответствие със съветското свидетелство“.

Бойко заживява с Димитрови през юни 1946 г. В семейството е и китайското момиче Фаня, осиновено от тях през 1937 г. Тя се самоубива през 1985 г. Докато са още деца, тя и Бойко живеят с родителите си първо във вила в Княжево, а после в двореца "Врана“. През това време – от октомври 1946-а, Георги Димитров е министър-председател на България и генерален секретар на БРП(к), която в края на 1948 г. е преименувана на БКП.

През март 1949 г. Георги Димитров заминава за поредно лечение в санаториум за висшата съветска номенклатура "Бавариха“ край Москва и повече не се връща в България. Умира на 2 юли 1949 г. На следващата година вдовицата му и децата заживяват в Москва, в просторен апартамент, недалеч от Кремъл.

През лятото на 1957 г. комсомолецът Бойко Димитров завършва средното си образование със сребърен медал. На 1 септември същата година е приет в МГИМО – прочутия за времето си Московски държавен институт за международни отношения. Дипломира се с отличие, а после му предстои шеметна кариера. Работи в българското представителство в ООН – Ню Йорк, и в Института за външна политика.

Минава през администрацията на Министерския съвет, тази на ЦК на БКП, за известно време е главен редактор на сп. "Международни отношения“, после става посланик на България в Хавана, член на ЦК на БКП, член на Висшия съвет на БСП, а пикът в кариерата му е постът на министър на външните работи в правителствата на Георги Атанасов и Андрей Луканов.

След като се оттегля от политиката, Димитров рядко дава интервюта. Отдава се на семейството си. Бойко има два брака и общо четири деца – трима синове и една дъщеря. Те пък го даряват с 5 внучета. Въпреки че наследниците му живеят в чужбина, редовно се прибират, за да го навестяват.

Още по темата: общо новини по темата: 2352
15.05.2023 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
30.03.2022 »
30.03.2022 »
предишна страница [ 1/392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: