Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Когато президентът откаже да връчи мандата за правителство
Автор: Самуил Иванов 22:17 / 29.05.2023Коментари (0)583
© БНТ
Президентът Радев връчи днес вторият проучвателен мандат на Николай Денков, който е кандидатът на ПП-ДБ за министър-председател. Държавният глава не скри своята неохота при връчването на папката и заяви, че мандатът вече е "дискредитиран“.

Радев не подаде ръка на Денков, който припомняме, че бе негов служебен министър на образованието в първия и втория служебен кабинет на Стефан Янев. Освен липсата на всякакви жестове на невербална комуникация, които играят огромна рола в етикета и протокола, президентът не покани на разговор представителите на втората политическа сила след самата процедура.

Всъщност той разкритикува публично ПП-ДБ, заявявайки, че е пряко ангажиран с въпроса за националната сигурност на страната и смята, че суверенитетът на страната е бил "торпилиран“ след изтеклите записи в петък. Радев призова втората политическа сила да преосмисли възможността за реализирането на мандата и подчерта, че правителство, съставено в тези условия, ще представлява огромен риск.

Това поведение на държавния глава не е прецедент. Трябва да се върнем до далечната 1997 година, когато България се намира отново в тежка политическа криза. Тогава Жельо Желев, чийто мандат като президент изтича, отказва да връчи мандат на Николай Добрев от БСП. Няколко месеца по-рано, в края на 1996 година, Жан Виденов подава оставка като министър-председател, тъй като неговото правителство не успява да се справи с политическа, икономическа и социалната криза в страната.

Президентът Желев поставя на своя приемник на поста, Петър Стоянов, в изключително тежка ситуация. Както знаем, по конституция, след като правителство бъде свалено с вот на недоверие или подаде оставка, парламентарната рулетка се завърта наново и се провеждат нови консултации между президент и партии, а процедурата по раздаване на мандати се задейства отначало.

Така президентът Стоянов трябваше да връчи отново проучвателния мандат на БСП. Той изпълнява своето задължение, водейки се по основния закон на страната, но апелира представителите на БСП да го върнат неизпълнен. Стоянов споделя по-късно, че действията му са били по ръба на конституцията, но го прави, за да предотврати по неговите думи "гражданска война“. По това време БСП разполага с необходимата подкрепа да реализира правителство, въпреки това обаче не го прави под сериозен граждански и политически натиск.

Днес страната не се намира пред гражданска война, но след изтеклата информация за "съгласуване“ или "одобряване“ на началниците на българските служби се поставя въпроса за суверенитета на България.

Веднага, след като Радев връчи мандата на Николай Денков се появиха и първите политически реакции. Слави Трифонов обяви случилото се днес на "Дондуков“ 2 като "най-унизителното връчване на мандат“. Делян Добрев от ГЕРБ призова ПП "да напуснат политиката завинаги“. Бившият служебен премиер и военен министър в кабинета "Петков“ Стефан Янев определи ситуацията като "безпрецедентна“.

Дали ще има правителство, или не остава да видим. Разговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС остават замразени. Реакция от лидера на първата политическа формация все още не дошла. Утре в НС ще бъдат извикани шефовете на службите в страната, където те ще трябва да отговарят на въпросите на народните представители.

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: