Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Теодора Йовчева: Проблемът на конструкцията ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е, че са заедно по принуда
Автор: Екип Ruse24.bg 10:48 / 27.05.2023Коментари (0)636
© Фокус
Може и да не се стигне до ротация. Проблемът на конструкцията ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е, че са заедно по принуда. Това каза в предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" политологът Теодора Йовчева. 

"Факт е, че очакванията нови избори да не възпроизведат коренно различен резултат, мотивира формациите да предприемат стъпки към сътрудничество в рамките на този парламент. Ротационната форма на управление е екзотична, но е хубаво да се спомене, че тя не е иновация", обясни тя и даде пример с 36-отото правителство в Израел, първо ротационно за страната: "Там осем партии се обединиха в силно фрагментиран парламент с идеята досега действшият премиер Бенямин Нетаняху да не заеме отново тази позиция. Тоест, виждаме, че когато има силни тежнения срещу корупционни практики, е възможно да се предприемат такива стъпки". 

Според Теодора Йовчева у нас трябваше да се намери изход от изборния цикъл, в който попаднахме през последните две години. 

"Не може да се очаква кардинално различна ситуация при евентуални нови избори. Едни нови избори биха преповторили с малки размествания настоящият парламент. Трябваше да се търси някаква по-нестандартна формула за управление. Смятам, че предприетата не е най-стабилната, поне от европейския опит, но в крайна сметка е някакъв шанс да се приеме бюджет и няколко основни приоритети", категорична е тя. 

По думите й изобщо не е сигурно, че ще се стигне до ротация, нещо повече: "Имайки предвид, че ситуацията постоянно се променя, не може да се изключи възможността и да не се стигне до сформиране на редовно правителство с втория мандат". 

"Превръщането на Иван Гешев в общ враг по-скоро подпомага сътрудничеството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС", коментира още тя. 

"Редовно правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е обречено дотолкова, доколкото самите формации не биха му дали пълен 4-годишен мандат. Тест това по-скоро е правителство, което да закрепи положението. Много е възможно след местния вот правителството да колабира. Проблемът на конструкцията е, че партньорите са заедно по принуда, а това не предполага устойчивост. Според мен докато все още кабинетът не е гласуван, винаги трябва да имаме едно наум, че нещо може да се обърка. Но все пак това не е кабинет, който ще покаже дългосрочна устойчивост на сътрудничество между двата лагера", отбеляза политологът. 

Пресконференцията на Радостин Василев 

"Възможно е определени негови искания да не са били отчетени при състав на кабинет и това да го е накарало да предприеме тези крачки", смята Теодора Йовчева. 

Според нея пресконференцията, която Радостин Василев даде, няма да повлияе върху процеса за съставяне на правителство. Причината – "изявленията на лидерите /бел. ред. – Кирил Петков, Христо Иванов, Бойко Борисов/, които към този момент сякаш казват, че това е активно мероприятие срещу съставяне на правителство". Според Йовчева с пресконференцията се цели Василев за в бъдеще да заеме позицията на ПП като водещ опонент на ГЕРБ. 

"Интересен момент бе, че след като журналист му зададе въпрос дали смята да прави политическа партия и да се включва в изборите, Радостин Василев не отговори, беше уклончив. Каза, че за него най-добрият вариант са нови избори. Това за мен, като политолог, означава, че той се готви за участие през собствен проект в политическия живот", коментира още политологът. 

Вторият мандат 

Според Теодора Йовчева причината президентът Румен Радев да бави връчването на втория мандат е да осигури време на първите две политически сили. 

"Възможно е в момента президентът Радев да дава по-голям простор за доизясняване на трудностите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Разбира се, другата гледна точка е, че прави това умишлено, за да може служебният кабинет да продължи да управлява, но за мен тази теза е по-скоро несъстоятелна на фона на това, че в крайна сметка на един президент би трябвало да му е ясно, че неговото управление няма как да продължи вечно. Нормалният процес изисква друг тип отношение към властта", обясни политологът. 

Останалите в парламента 

"Нормално е в един парламент да има и опозиция. Поведението на БСП беше деструктивно както към бившите им коалиционни партньори ПП-ДБ, така и спрямо ГЕРБ-СДС. Сякаш БСП се оттегли от преговорите за правителство в последния момент. Предполагам, че този тип поведение е продиктуван както от идеологически и политически причини, така и заради запазване на опозиционен потенциал. Позицията на "Възраждане" е абсолютно последователна", коментира Теодора Йовчева. 

Нови избори 

Според нея към днешна дата шансът за нови избори остава голям. 

"За мен той е една чашка, която винаги стои на масата. Трудно е да се каже със сигурност кой би се оказал най-големият губещ от нов вот. Наблюдавайки тренда в последно време, БСП ще бъде един от губещите, от ПП-ДБ също ще има отлив, дори и само заради записа на Радостин Василев. Вероятно ще има отлив и от ГЕРБ. Сякаш единствените, които биха отбелязали тренд нагоре, биха били "Възраждане". ДПС остават устойчиви". добави Теодора Йовчева. 

Веселка Иванова

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: