
ЗАРЕЖДАНЕ...
Диетолог: Храненето в определена последователност спомага за по-стабилни нива на кръвната захар, усещане за ситост и дори отслабване | ||||||
| ||||||
Методът е познат като "последователност на хранене" и включва три ясни стъпки: първо се консумират зеленчуци без нишесте, след това протеини и здравословни мазнини, а въглехидратите се оставят за последно. "Тази практика може значително да намали глюкозовите пикове след хранене“, обяснява регистрираният диетолог Каролайн Сузи от Далас, Тексас. Тя допълва, че методът е особено полезен за хора с инсулинова резистентност, преддиабет или диабет тип 2. Диетоложката обяснява какво включва правилният ред: Стъпка 1: Започнете с храни, богати на фибри – най-вече зеленчуци без нишесте (като броколи, краставици, спанак). Те забавят усвояването на захарите и подготвят организма за следващите етапи. Стъпка 2: Продължете с порция протеини и здравословни мазнини – например месо, риба, яйца, ядки или авокадо. Те увеличават ситостта и стабилизират енергийния баланс. Стъпка 3: Оставете въглехидратите за накрая – картофи, ориз, хляб или плодове. Така глюкозата ще се покачи по-бавно и по-умерено, пише zdrave.to. Макар че последователността не е заместител на балансираната диета, тя е ефективен инструмент за подобряване на метаболитното здраве и контрол върху апетита. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg