Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (2)
ФК Дунав: Няма митични швейцарци, араби и израелци! Спасението на русенския футбол е в ръцете на русенци!
Автор: Стойчо Генов 16:37 / 25.08.2020Коментари (0)1221
©
Няма митични швейцарци, араби и израелци. Спасението и устойчивото развитие на русенския футбол е в ръцете на русенци! Новото ръководство на ФК Дунав даде пресконференция, на която разясни някои от актуалните събития около клуба, както и текущото му състояние.

Припомняме, че от 11 август, контролът върху Дунав е в ръцете на привържениците му, след като те придобиха клуба броени часове преди началото на първенството от предишните собственици - базираната в Германия компания Alpine Konzept. От тогава оперативно с ръководството на клуба са определени Мартин Цирков и Деян Йорданов, които трябва да изведат организацията до Общото събрание, на което окончателно да се приеме нова организационна структура, план за развитие на клуба и план за оздравяване.

Мартин Цирков отбеляза, че отборът е съставен от момчета от школата и идеята е отсега нататък фокусът да е в местните момчета. Ето какво каза той:

"Да се фокусираме върху развитието на нашите кадри е единственото смислено, което можем да направим. При нас сега са момчета на 16, 17 и 18 години, за които това е първи досег с мъжкия футбол и това ще е изживяване като никое друго. В началото имаше определени съмнения, но след мача със Спортист ГТ всички видяха, че никой юношески мач не може да се сравнява дори с аматьорския футбол. Неслучайно големите отбори се стремят да отдават под наем футболистите си и да използват всяка възможност да направят преход в мъжкия футбол. За нас сега основната идея е да им дадем истински шанс и да изградим бъдещия си отбор около тези момчета. Дунав ще бъде Дунав, когато има поне 6-7 титуляри от школата, за които отборът е нещо повече. Това е мечтата ни и за това искаме да се борим. Друг голям наш плюс е базата на стадион "Дунав", която можем да ползваме безвъзмездно".

"Истината е, че бяхме на броени часове от това Русе да няма никакъв футбол и да изчезне напълно от футболната карта, при това по начин, който да направи трудно възможно едно ново начало. Ние като фенове осъзнахме, че вече нямаме друг изход, освен да се ангажираме и да надскочим възможностите си, за да запазим клуба. В момента в Дунав тренират над 350 деца, които са животът на клуба. И всичко това можеше да бъде заменено от един голям катинар".

"През последните седмици бяхме концентрирани изцяло в решаването на оперативни въпроси, за да можем да спечелим време и да можем да погледнем и малко по-дългосрочно и стратегически. Истината е, че няма митични чужденци, които да наливат пари в клуба. Ние трябва да намерим формулата да се справим с наличните ресурси в Русе - икономически и социални. Последователността е първо организацията, след това с нея ще дойдат и финансите, а накрая и резултатите в спортно-технически план".

"Това, което искаме да направим е да ангажираме максимално широка социална база, която да подкрепя клуба. Също така искаме да направим и механизми, които да осигурят конструктивни отношения и възможност за промяна, когато тя се налага, а не след известно време някой да търси акциите на отбора по нивите около Търговище, Шумен и региона, за да се предотврати поредното ново начало. Футболът е достатъчно сложно занимание, за да е по силите на някой отделен човек", заяви Йорданов.

Въпреки проблемите, клубът не се намира в безнадеждно положение. Затова спомага, че Дунав дълго време е държан без дългове, като в момента въпреки някои натрупани задължения, отборът е в много по-добро състояние от много други клубове в българския футбол.

Основните задължения са натрупани след промяната на собствеността през месец май. От тях около 30 000 лева са за ДДС и осигуровки а 38 000 лева са наеми за Градския стадион за мачовете от Efbet лига. Общо за компенсации към бивши футболисти са договорени споразумения за 14 000 лева. Допълнително в диапазона между 6 и 10 000 лева се очертава да са задълженията към други контрагенти. Числото на дълговете е неокончателно, защото много от тях се предоговарят в посока намаляване.

Също така е възможно да има и някои непредвидени претенции, тъй като за това време е невъзможно клубът да мине през пълен due diligence. Между 60% и 70% от акумулираните задължения подлежат и на дългосрочно разсрочване, което ще позволи на Дунав да оперира нормално в следващите тежки месеци. В момента се работи с ОП "Спортни имоти" за разсрочване на дълга към предприятието, като ръководството на клуба вече е предложило план за пълно изплащане на задълженията в следващите малко над 5 години.

Според ръководството на клуба, Община Русе е била лоялен партньор и е редно Дунав да отговори със същото и въпреки тежкото си състояние да обслужи този дълг, колкото и време да отнеме това. Общината също съдейства максимално на Дунав с помощ с транспорта и други неотложни задачи, за да може да се обезпечи календарът при юношите и мъжете. Оздравителният план предвижда изчистване на дълговете, засягащи професионален лиценз до Нова година, за да може клубът да е готов за всякакво развитие на обстоятелствата. Все още е твърдо рано да се говори за окончателен бюджет за настоящия сезон.

На този етап първоначалните сметки показват, че необходимата сума гравитира около 400 000 лева общ бюджет за Академията и мъжкия отбор, като в школата на клуба ще трябва да се направят допълнителни инвестиции в посока методика, медицински грижи, възстановяване и подготовка на играчите. Според мнението на сегашното временно ръководство, предвид неясната ситуация в икономически и здравен план, най-разумно ще е Дунав да не залага на хаотично привличане на играчи и да инвестира наличните ресурси в граденето на отбора и клуба отдолу нагоре, както и ако е възможно да натрупа резерви за следващия сезон. Въпреки, че дълговете на клуба могат да бъдат управлявани, има риск да възникне проблем с оперативните наличности, особено в периода до октомври месец. 

Предстои и свикването на Общо събрание, на което да се приеме окончателно стратегията за развитие и новата организационна структура. Работи се и по съставянето на силно оперативно ръководство от поне 5 души, което да покрие всички основни дейности в управлението на един клуб - спортно-техническа, детско-юношески футбол, бизнес и маркетинг, както и социална дейност.

Започнато е и първоначално проучване за внедряване на системата за управление на качеството ISO 9001:2015, чрез която се предлага да се структурира клубът. Ако завърши успешно този проект, Дунав ще бъде вторият клуб в страната след Лудогорец Разград, който е внедрил такава система за управление на работните процеси.
Още по темата: общо новини по темата: 13
07.05.2021
19.04.2021
12.04.2021
08.04.2021
16.03.2021
15.03.2021
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ето къде може да гледате Григор Димитров - Хуберт Хуркач в Маями
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: