Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (6)
Дунав трябва да се бори за оцеляване, след това да мисли за бъдещето
Автор: Екип Ruse24.bg 16:55 / 18.01.2019Коментари (0)3975
©
Настоящият сезон в Първа професионална футболна лига на България е поредният труден за отбора на Дунав. През изминалата кампания те отново имаха затруднения и трябваше да се борят за мястото си в елита. Сезон 2018/2019 отново се стече по този начин и Дунав ще трябва да заслужи елитния си статут. Това трябва да бъде и единствената цел в остатъка от кампанията, понеже в противен случай нещата за “драконите" могат да се развият в доста неприятна посока. В следващите редове ще анализираме представянето на отбора до този момент, очакванията за пролетния дял от шампионата и последиците от евентуално изпадане.

Показателите до този момент

Есенния дял от шампионата на Първа лига ни предложи 20 кръга, в които Дунав спечели едва 15 точки. Когато спечелените точки са по-малко от броя на изиграните мачове, тогава е ясно, че има проблеми. Със своя актив русенци се нареждат на 12 позиция от 14 отбора, като са на 1 точка от предпоследния и на цели 5 от отбора пред тях в класирането. За момента Верея изглежда закотвен на дъното и дори оценките на сайтове като Efbet са старозагорци да останат там до края на редовния сезон. Както знаете обаче, форматът на Първа лига позволява дори последния в класирането да се спаси от изпадане по време на плейофите.

Ако разбием на части представянето на “драконите" до този момент, ще отчетем, че тимът е записал 4 победи, 2 ремита и 4 загуби в мачовете си у дома. Това ще рече, че Дунав е спечелил 14 от 15-те си точки в мачове на собствен терен. Тук идва лошата новина - далеч от дома Дунав записа 1 реми и 9 поражения досега през сезона. Единствената точка беше спечелена при гостуването на Верея. Дунав определено ще трябва да поработи върху актива си далеч от дома, ако иска занапред да не изпада в подобни положения.

Може да се намери аналогия в представянето на Дунав през настоящия сезон и през миналия, защото преди година русенци отново бяха с 15 точки след първите 20 кръга. Разликата е, че имаха спечелени повече точки навън, но пък тогава бяха колебливи у дома. По онова време анализаторите от Winbet дори посочиха Дунав като един от основните фаворити за изпадане, но в крайна сметка “драконите" извоюваха оставането си в елита.

Наред с нещата около статистиката в представянето на Дунав си струва да поговорим и за това какво показаха играчите до момента. Без никакво съмнение, най-яркият лъч в селекцията на Дунав Русе досега през кампанията е централният нападател Ахмед Ахмедов. Той записа 20 участия с фланелката на отбора, в които регистрира 8 гола и направи 1 асистенция. 23-годишният играч, който пристигна със свободен трансфер от Поморие през лятото, се отличи като най-опасният играч в състава на Дунав и със сигурност апетит към него ще има от доста отбори, ако не през зимния трансферен период, то през лятото.

Предстоящите битки до края

До финализирането на редовния сезон в Първа лига остават едва 6 кръга. В тях програмата на Дунав не е никак лека. Тимът започна пролетния дял с гостуване на Етър, след което посреща у дома Верея. Този мач ще е и най-лесният за “драконите", които са длъжни да го спечелят. Русенци ще продължат с визита на Берое и домакинство на Ботев Пловдив. След тях Дунав ще гостува на пловдивския Локомотив и ще завърши редовния сезон у дома срещу Черно море. Статистика преди срещите може да откриете в сайтовете на водещите онлайн оператори, а прочитайки ревю за Bet365 ще можете да добиете ясна представа как да използвате получената информация. То се предоставя от специализирания портал на Nostrabet, в който имате възможност да сравните водещите букмейкъри и техните предложения.

В 5 от 6-те си мача Дунав ще се изправи срещу отбори, които се борят за място в топ 6 или по-напред в класирането. Задачата на “драконите" определено няма да бъде лека. През миналия сезон Дунав спечели едва 6 точки от последните си 6 кръга на редовния сезон. Нищо чудно през настоящата кампания дори да са по-малко, като се има предвид, че “драконите" ще бъдат фаворит единствено срещу Верея у дома. Въпреки това тимът трябва да се опита да вземе нещо и от останалите мачове пред собствена публика.

Каквото и да се случи през редовния сезон, ключовият момент ще бъде след разделянето на отборите, а кулминацията са плейофите. Преди година русенци трябваше да стигнат буквално до финалната фаза на плейофите и да се борят срещу Царско село за място в елита. В крайна сметка Дунав спечели с 2-1 у дома и запази елитния си статут. Не можем да очакваме нещо по-различно през настоящата кампания, понеже Дунав няма точковия актив, с който да се надява да влезе във втората осмица като фаворит и да се спаси от плейофите за оцеляване. По всяка вероятност тимът отново ще бъде част от тях. Важното е да ги преодолее.

Дунав не трябва да изпада

Настоящият формат на Първа лига позволява на даден тим да оцелее в елита, дори ако не спечели нито един мач през редовния сезон. Важното е да се представи силно в плейофите. От другия сезон обаче може да видим промени по формата, по който се провежда родният футболен шампионат. Точно затова е важно Дунав да не изпада във Втора лига през този сезон, въпреки че шансовете за тима да не е в Първа лига от началото на следващия сезон според Betfair са доста големи. Какво обаче ще се случи, ако Дунав изпадне във Втора лига? Определено това ще доведе до сериозен спад в отбора от финансово и игрово естество. Първо, от Дунав ще си тръгнат доста добри играчи. Второ, отборът ще се прости с всички предимства и финансови средства, които елитната група предлага. И последно, но не и по важност, на “драконите" ще им бъде трудно да си спечелят промоция, понеже конкуренцията във Втора лига става все по-ожесточена. Русе заслужава да има отбор в елита на родния футбол, така че Дунав трябва да направи всичко по силите си, за да не изпадне.

Ситуацията в лагера на Дунав не е никак добра след първата половина от кампанията, но все още нищо не е загубено. Тимът все пак имаше някои проблясъци през сезона, а и представянето на собствен терен е обнадеждаващ фактор. Като се има предвид, че Дунав ще бъде домакин на отбора от Втора лига, ако стигне до подобен плейоф, то шансовете на “драконите" за спасение отново ще бъдат големи. Те трябва да се възползват от тях и да зарадват феновете си с нов сезон в елита. Колкото до бъдещето, нека то се мисли след това, след като се изпълни целта за настоящата кампания.
Още по темата: общо новини по темата: 162
29.05.2019
27.05.2019
26.05.2019
23.05.2019
20.05.2019
19.05.2019
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Грандиозно откриване на Олимпийските игри: Парадът на нациите е с лодки по река Сена
Кой се грижи за официалните гости на Олимпийските игри в Париж?
Церемонията по откриването на XXXIII Летни олимпийски игри започна в Париж
Стана ясно дали Никола Цолов има шанс за титлата във Формула 3
Вижте дали Никола Цолов ще участва на Гран при на Белгия
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: