Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (11) | Вчера (2)
Димо Момиров пред Efirbet: С тези грешки на съдиите ни, VAR ще удължи мачовете с 20 мин.
Автор: Екип Ruse24.bg 17:37 / 27.11.2020Коментари (0)1212
©
Димо Момиров е сред най-разпознаваемите имена в българското съдийство. През 90-те години на ХХ век има над 100 срещи в родната "А“ група, сред които няколко дербита Левски – ЦСКА, както и повече от 40 международни двубоя. Години по-късно варненецът оглавяваше и Съдийската комисия на Българския футболен съюз. Бил е дълго време и експерт към бившата Държавна агенция за младежта и спорта. Момиров се съгласи да отговори на въпросите на Efirbet.

Г-н Момиров, какво според Вас е нивото на родното съдийство в момента?

– Не е много добро, в смисъл, че има двама-трима, пет да ги кажем, съдии, които се представят сравнително добре, но се допускат и много грешки. Като изключим Георги Кабаков, останалите са доста под неговото ниво. Плюс това той вече е съдия на ФИФА и УЕФА, така че може да има недоволство от неговото съдийство, но той вече свири по тези критерии на ФИФА И УЕФА и това, което се изисква в съвременен план. Има някои момчета от по-младите, които ми правят впечатление, но е рано да ги споменаваме, защото се обадих на едното да го поздравя, а още в следващия мач допусна грешки.

Справя ли се на поста Костадин Стоичков?

– Не мисля, че работи добре Съдийската комисия.

Има ли натиск върху реферите от страна на клубовете?

– Не знам доколко има, но много от нарядите мога да ги позная предварително.

Как ще се отрази въвеждането на системата VAR след броени месеци?

– Това е добре като ново нещо за българското съдийство. Но мисля, че при тези грешки, които се допускат в момента от нашите съдии, предполагам, че поне 20 минути ще загубят в гледане на спорните ситуации.

Според Вас готови ли са отборите за тази новост. Има ли условия като инфраструктура на всеки стадион?

– Аз предполагам, че всички отбори ще се съобразят и ще осигурят всичко необходимо, за да се въведе системата. Но се притеснявам от друго – че примерно в Западна Европа зрителите са малко по-различни като манталитет и по-бързо я приеха системата. Докато при нас ще има доста негативни емоции по време на мач, когато се спира често играта и се връщат ситуации за разглеждане.

Можете ли да направите едно сравнение с времената, когато Вие свирихте, и сегашното?

– Ние като ръководехме мачове по мое време, бяхме трима съдии, нямахме допълнителен четвърти, и си мисля, че допускахме по-малко грешки. Защото от самото начало си изградихме навиците и се разбирахме с поглед. Още докато се даде пас, първо поглеждаш помощника си и тогава гледаш атаката. Справяхме се добре, имахме страхотен синхрон. Учудващото е, че дори при тези допълнителни съдии, които бяха зад вратата, се допускаха такива грешки.

Свирили сте мачове на голяма част от златното поколение футболисти. Сещате ли се за някоя интересна случка с тях?

– Аз контактувах с футболистите и нямах проблеми. В смисъл, че отношенията ни бяха приятелски, въпреки че съм изисквал много от тях. Дори някои ми казват сега като си говорим: "Беше съдия, при който знаехме, че не можем да протестираме“. Имал съм авторитет, но бях и приятел с тях. Дори е имало случаи, когато съм се извинявал, ако съм сбъркал.

Като футболен човек какво е мнението Ви за неубедителното представяне на националния отбор?

– Аз мисля, че това са възможностите на футболистите в момента. Защото като наблюдавам не им липсва желание, раздават се. Така че дали психиката им куца, но сега като гледам последните 2-3 мача – ами те не могат да си дадат 4-5 паса един след друг. Много, много грешки. Дали психически от натиска, от недоволството от националния отбор им се отразява, не мога да кажа, но са далеч от изискванията за съвременен футбол и защитата на националната фланелка.

Кой трябва да оглави БФС, за да се оправи футбола ни?

– Много труден въпрос. Нека да се види кои са кандидатите. Трябва да обединят опитът с младостта и желанието за работа. И Димитър Бербатов, и Стилиян Петров имат място в ръководството на БФС, но мисля, че трябва да е един човек като Христо Порточанов начело, но с млади хора около него, които са с присъствие в европейската централа. Млади хора, които могат много да помогнат сега. А след време, като се понаучат от опита на по-възрастния, да поемат ръководството на централата.

А какъв е коментарът Ви за вътрешното първенство, където Левски и ЦСКА вече дълги години не могат да спечелят титлата?

– Съжалявам много, че състоянието на бившите грандове е такова и че не може да се получи по-оспорвано първенство. Но виждаме, че някои от нашите треньори работят много добре. Виждаме отбори като Арда (Кърджали) например, който се представя много добре, и отборите започнаха да се съобразяват с него. Харесвам също и пловдивските отбори и публиката им, която заслужава малко повече.
Още по темата: общо новини по темата: 160
25.05.2021
12.05.2021
10.05.2021
08.05.2021
07.05.2021
28.04.2021
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Отличиха Якуб Пьотровски на церемонията във футбола
Носител на "Оскар" уважи наградите във футбола
Избраха най-добрите в минифутбола
Евдокия Попадинова е футболист №1 при дамите
Петър Хубчев заслужи приза "Лъвско сърце – Трифон Иванов"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: