Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Министър Красен Кралев пред Silentbet: Имаме силно поколение от млади футболисти
Автор: Екип Ruse24.bg 12:10 / 06.12.2020Коментари (0)1223
©
Министърът на младежта и спорта, Красен Кралев, даде ексклузивно интервю за Silentbet. В него той говори за коронавируса, който преодоля, за футбола и спорта у нас. Министър Кралев разкрива и какво очаква от българските спортисти на Олимпиадата в Токио другото лято.

Г-н Кралев, благодарим Ви, че приехте поканата ни за разговор. Да Ви попитам първо, как се чувствате, тъй като и Вие преминахте през коронавируса?

Чувствам се прекрасно в момента. Във форма съм и работя на пълни обороти.

Промени ли Ви с нещо Ковид-19, след като се изправихте очи в очи с него и го преодоляхте?

Никога не съм подценявал заболяването. Знаех какво ме очаква, но след сблъска с реалността в болницата ставаш по-смирен.

Г-н Кралев, много спортни хора у нас и по света, за съжаление изгубиха битката с коронавируса. А те все пак имат силни и калени организми, вследствие на спорта. Защо се оказаха уязвими към вируса?

Спортът няма общо с изхода от заболяването. Всичко зависи от това дали имаш хронични съпътстващи такива – сърдечно-съдови, белодробни, диабет. В по-голямата част от случаите с летален изход основната причина е късното диагностициране на заболяването и късното начало на лечението. Няма да спра да призовавам хората да не подценяват заболяването, да бъдат отговорни и да се тестват по-често. Колкото по-рано го откриеш, толкова шансът да премине леко е по-голям.

Да преминем на футболна вълна. Вие бяхте откровен и казахте какво мислите за селекционера на националния отбор Дерменджиев. Той Ви отговори. Имате ли да кажете нещо друго по темата?

Не мисля, че случаят с Дерменджиев вече е актуален и интересен за българския футболен фен.

За да спрат спекулациите, какви са отношенията между Министерството на младежта и спорта, което ръководите и БФС?

Мисля, че отношенията ни са много добри. През последните няколко години държавата отново обърна внимание на футбола. Значителни средства бяха инвестирани в програмите за детско-юношески футбол, които показаха много добри резултати, и в инфраструктура. Надявам се, че скоро ще има решение по делото, което Министерството на младежта и спорта води срещу БФС за 144 000 лв., изразходвани по време на Европейското първенство за юноши през 2015 г. Не можахме да разрешим този спор на експертно ниво между нас и се обърнахме към съда. Без значение как ще завърши този спор, след взимането на решението, ще може да продължим да подпомагаме развитието на детско-юношеския футбол у нас.

Г-н Кралев, известно е, че Вие харесвате футбола, бил сте и ръководител на наш клуб. В последно време се говори само за проблеми в родния футбол. Вие, виждате ли нещо положително, нещо, което Ви прави добро впечатление, защото зная, че гледате мачовете?

Хубавото е, че все повече млади футболисти под 20 години намират място в отборите и участват в мачовете от Първа лига. Очевидно най-добре работят школите на "Славия“, "Черно море“ и "Ботев“ Пловдив, защото те са сред отборите, които налагат най-много таланти. ЦСКА също наложи през последната година няколко млади имена. В отборите от втория ешелен бих отличил школата на “Септември" София. Вижда се, че това е правилният път за българския футбол. Имаме много силно младо поколение, което ако има по-често шанса за изява в елита, ще привлече вниманието на чуждестранните мениджъри. Това ще им позволи да се реализират в чужбина и да бъдат в основата на възраждането на мъжкия ни национален отбор.

Докъде стигнаха нещата със съвместната кандидатура на България с други балкански държави за домакин на европейско или световно първенство?

Разговорите по тази тема в момента са замразени. Има обективни причини за това. В Румъния и Гърция беше извършена смяна на правителствата. В момента и пандемията ни възпрепятства да продължим с обсъждането. Как ще продължим, ще коментираме след като се справим с пандемията.

Г-н Кралев, Вие помните, че някогашният градски стадион в Пловдив беше най-красивият в България, но сега е разруха. Съществува ли юридическа възможност държавата да помогне за неговото реновиране в близко време или това е изцяло ангажимент на местната общинска власт?

Правителството отпусна достатъчно средства за реконструирането на два стадиона в Пловдив. 37 млн. лв. са огромна сума, с която стадионите на "Ботев“ и "Локомотив“ ще станат модерни съоръжения, които ще могат да приемат международни мачове. На този етап смятам, че сме направили достатъчно, за да се подобри футболната инфраструктура в града.

Другото лято, ако пандемията е отшумяла, идва Олимпиадата в Токио. Вашите очаквания от българските спортисти?

Моите очаквания са за едно добро представяне. Надявам се спортистите ни да са здрави, да се опазят от контузии и да успеем да изпратим добър отбор на Игрите в Токио. Предстои да се разпределят още 47% от олимпийските квоти. Нашите състезатели имат условията да влязат в квалификациите отлично подготвени.

От Пекин 2008 нямаме олимпийско злато, доколко е реално да мислим за такова в Япония през 2021-ва?

Министерството на младежта и спорта е осигурило максимално добри условия за подготовка на българските спортисти дори в условията на пандемия. През тази година позволихме спестените от федерациите средства от отменените състезания да бъдат пренасочени за подготовка на атлетите. С 30% увеличихме средствата за спортните клубове, за да могат да преодолеят последствията от пандемията. За следващата година за тях ще бъдат осигурени допълнителни 6.5 млн. лв. Смятаме, че клубовете са хронично недофинансирани и заради това насочваме усилията си в тази посока. Федерациите и спортистите ще влязат в олимпийската година напълно обезпечени финансово. Оттук нататък е работа на треньорите и на ръководителите на федерациите да ги подготвят правилно за състезанията. Дано всички да са живи и здрави, за да имат шанс да реализират потенциала си на Игрите. Имаме шансове за медали. Едни от фаворитите за спечелване на титлата в своите категории очаквам да бъдат Тайбе Юсеин и Божидар Андреев. Ако са здрави и имат малко късмет, те имат шансове за златния медал.

Г-н Кралев, като бивш лекоатлет, какво е небходимо да се предприеме, за да върнем славата на Царицата на спортовете. Не че Мирела Демирева и Ивет Лалова не я поддържат в последните години, но имаше и времена, когато печелихме пълен комплект медали от най-големите първенства?

Държавата инвестира сериозни средства в лекоатлетически бази. Реконструирани бяха закрити писти в Пловдив, Кюстендил, Добрич и Сливен, и открити в София, Хасково и Сандански. Сега предстоят ремонтни дейности на подобни съоръжения в Габрово, Враца, Стара Загора и Русе. Ще бъдат направени центрове за хвърляния в София и Балчик. Това е ролята на държавата. Федерацията е напълно обезпечена. Има недофинансиране на клубовете, на което както казах обръщаме внимание.

Това е, което държавата може да свърши. Оттам нататък трябва треньорите да сверяват часовниците си с най-новите световни стандарти в леката атлетика. Трябва по-активно да се търсят талантите в цялата страна и най-вече в училищата. Аз бях селектиран за леката атлетика по време на ученическо състезание, а сега нямам информация треньори да посещават често тези надпревари. Трябва да са по-активни в търсенето на млади таланти. Ние пък трябва да направим треньорската професия по-атрактивна за млади специалисти, които са запознати с най-новите световни тенденции в треньорската практика.
Още по темата: общо новини по темата: 160
25.05.2021
12.05.2021
10.05.2021
08.05.2021
07.05.2021
28.04.2021
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Илиан Илиев е най-добрият треньор в България
Футболист на Левски с най-красивия гол за 2023 година
Григор Димитров със сигурност се изкачва в световната ранглиста
Медведев направи услуга на Григор Димитров и е на финал на Индиън Уелс
Георги Тошев за Гонзо: Спечели човек, овъртолен в схеми, със семпла кариера и нечленоразделна реч
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: