Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (11) | Вчера (2)
БФС с важни подробности за въвеждането на VAR в Първа лига
Автор: Стойчо Генов 12:14 / 23.02.2021Коментари (0)867
©
Майк ван дер Руст може и да не е особено известно име за българския футболен запалянко, но именно той се явява един от най-важните фактори във втората фаза на сезон 2020/21. Нидерландският специалист е отговорник за системата VAR от страна на ФИФА, а задачата му е да наблюдава обучението на родните съдии, тестването, впоследствие - и въвеждането на видео арбитри в Първа лига.

Пред медийните канали на БФС Ван дер Руст разкри детайли за работата си, за прогреса на VAR в България, както и за самата дългоочаквана система.

"VAR е изключително деликатна материя – необходимо е дълго време за тренировки и подготовка, преди съдиите и видео асистентите да бъдат готови за мачове на живо. Тукашният екип начело с Петър Петров работи чудесно заедно с инструкторите. Те през цялото време напътстват и помагат арбитрите и VAR асистентите за усъвършенстването им, а фокусът е върху протокола, комуникацията и следването на конкретните процедури".

На съдиите са необходими доста време и енергия, за да научат всичко това и да свикнат, защото работата с VAR изисква много опит, а опитът не се купува от супермаркета. Трябват мачове и много тренировки, докато в даден момент бъдат готови за сериозен мач, а във футбола, и особено в съдийството, след края на мача винаги може да има интерпретации. Някои хора ще кажат, че е имало дузпа, други - не. Съдията трябва да вземе решение. Ако той прецени, че има дузпа, след футболната среща ще има дискусии.

Хората, които не са съгласни с решението на съдията, ще питат защо видео асистентите не са го информирали. Защото интерпретацията във футбола и в съдийството винаги ще я има. Дискусиите ще продължат. Това, което искаме е да елиминираме, са големите грешки“, разказва Ван дер Руст.  

"Да кажем, че съдията пропусне чист червен картон за удар с лакът в лицето, но това се е случило зад гърба му - VAR асистентите ще го видят на мониторите, ще му съобщят, а той ще вземе решение. Ситуацията при дузпа е същата. Съдията отсъжда дузпа, но ако е симулация, асистентите ще го отбележат на екраните и ще поискат от рефера да види още веднъж положението".

"Но има и ситуации, които подлежат на обсъждане - дали наистина е категорична дузпа или е симулация, защото контактът е такъв, че е спорно дали нарушението е от страна на защитника или преиграване на нападателя. Това винаги ще го има. Засега се работи усилено за подготовката на съдиите и турнирът в Бояна е много добър шанс за тях да практикуват. Той също така е добра възможност за "бъдещето“, защото младите играчи трябва също да свикнат с мачове със системата VAR."

Що се отнася до различните настроения във футболните среди по отношение на въвеждането на VAR у нас, специалистът е категоричен:

"Оптимист съм! Работи се усилено и резултатите ще дойдат. Във всеки мач може да има ситуация, за която след края на срещата да си кажеш, че е била трудна за отсъждане, а поради различни причини съдиите ще са се справили по различен начин. Но както вече казах, хората се трудят адски сериозно и това ме изпълва със задоволство. Дали съдиите и VAR асистентите ще бъдат готови, ще разберем в бъдеще".

"В момента те реферират не мач от Първа лига, а турнир за юноши, който не се излъчва по телевизията, няма голям интерес, различно е. Резултатите ще станат ясни, когато започнат реална работа в мачовете от професионалния футбол, където всичко може да се случи. Обикновено, когато въведем VAR в някое първенство се вижда, че хората по трибуните или пред телевизорите се оплакват. Това е поради липсата на разбиране на протокола. Например - съдията отсъжда корнер, но всъщност трябва да е удар от вратата – и, ако при този корнер се отбележи гол, феновете са недоволни, че видео асистентите не са поправили съдията. Но това не е позволено".

"Недоразуменията, които се получават според мен не са грешки на съдиите или на асистентите, а се дължат на това, че хората отстрани не са запознати с това какви са функциите и отговорностите на VAR; кое е и кое не е в компетенцията на системата. В крайна сметка главният съдия е този, който взима решението, ако очевидно е грешно, асистентите ще го информират, той ще отиде до монитора, за да види отново положението, и ще вземе своето крайно решение. Съдиите в контролната зала може да са на мнение, че в дадена ситуация дузпа няма, но главният арбитър да види повторението и да не се съгласи с тях. Той е този, който е отговорен за окончателните решения".

"В положенията за потенциален червен картон, при дузпа, ситуации, които позволяват интерпретации, главният съдия трябва да види повторението и да прецени лично. Комуникацията също има съществена роля. Важно е съдиите да общуват правилно по време на мача, когато е необходимо, и да си дават един на друг основната информация. Когато съдията отсъжда нещо, трябва да информира VAR асистентите за какво точно се отнася, та да имат възможност те да реагират в случай на съмнение".
Още по темата: общо новини по темата: 160
25.05.2021
12.05.2021
10.05.2021
08.05.2021
07.05.2021
28.04.2021
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Отличиха Якуб Пьотровски на церемонията във футбола
Носител на "Оскар" уважи наградите във футбола
Избраха най-добрите в минифутбола
Евдокия Попадинова е футболист №1 при дамите
Петър Хубчев заслужи приза "Лъвско сърце – Трифон Иванов"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: