Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Три са големите любови в живота на Христо Бонев
Автор: Екип Ruse24.bg 14:48 / 05.02.2020Коментари (4)988
© Ruse24.bg
Легендата на България и "Локомотив" (Пд) Христо Бонев е роден на 3 февруари 1947 г. в Пловдив. Записва 426 мача с екипа на "черно-белите", в които отбелязва 185 гола. Зума става вицешампион с родния си клуб през 1973 г. и бронзов медалист през 1969 и 1974 г.

Носител е на Купата на Съветската армия (1983). Става три пъти Футболист №1 на годината в България - (1969, 1972, 1973). Носител е на купата по спортсменство (1976).

С националния отбор на България Христо Бонев записва 98 мача (3-о място във вечната ранглиста след Стилиян Петров и Борислав Михайлов) и 47 гола (2-ро място във вечната ранглиста след Димитър Бербатов). Излиза 42 пъти с капитанската лента (1-во място във вечната ранглиста).

В последния си двубой вкарва на Аржентина при загубата с 1:2 в контрола в Буенос Айрес. Участва на световните първенства Мексико '70 и ФРГ '74. Легендата се разписва и на двата мондиала - на първия срещу Перу (2:3), а в Германия вкарва на двукратния световен шампион Уругвай (1:1).

Бонев има голове срещу отбори като Италия, СССР, Холандия, Португалия. Най-знаменитото попадение на Зума е при победата с 2:1 като гост на Франция в европейска квалификация през 1971 г.

Бенефисът на Бонев е на 16 септември 1984 г. в Пловдив, когато идват редица звезди като Боби Мур, Волфганг Оверат, Ян Томашевски, Зигфрид Шолтишик, Ференц Бене, а треньори са Щефан Ковач и Райко Митич. Заслужено е обявен за футболист №1 на Пловдив за ХХ век.

Като треньор Христо Бонев е водил отборите на България, "Локомотив" (Пловдив), "Локомотив" (София), "Панатинайкос", "Апоел" (Никозия).

През 2007 г. е награден с орден "Стара планина" първа степен от президента Георги Първанов за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта.

Пребори инфаркта, за да вдигне купа с "Локо" (Пд)

Футболната легенда Христо Бонев се възстанови след масивен инфаркт и вече води активен начин на живот!

Зума плува и се разхожда редовно, което се отразява чудесно на здравето му. Бонев получи тежък удар в средата на януари 2017 г. Тогава водещият кардиохирург на България професор Генчо Начев пристига по спешност в Пловдив и поставя два байпаса на Зума.

След това Бонев показа защо никога не се е предавал на футболния терен и направи същото и в борбата за живота си. Сега почетният президент на "Локо" ходи редовно на стадион "Лаута", както го е правил през целия си живот!

Задължителни разходки по няколко часа на ден предписват лекарите на Христо Бонев. Той чинно изпълнява заръката и ежедневно излиза да върви на чист въздух. 73-годишната легенда сам признава пред "България Днес", че има препоръка да се движи много и да не се залежава вкъщи.

"Всеки ден се разхождам в гората около стадион "Локомотив" в парка "Лаута". Докторите ме задължават да вървя по час и половина на ден. Обикновено се разхождам около обяд", обясни Бонев.

"Благодаря на докторите и на Господ, че съм жив. Ако имаше задгробен живот, и в него щях да играя футбол", категоричен е пловдивската легенда.

Христо Бонев признава, че големите любови в живота му са три – футболът, "Локо" (Пд) и съпругата Ема, с която са заедно от 14 февруари 1967 г. След по-малко от месец, навръх Свети Валентин, ще се навършат 53 години съвместен живот.

"Съпругата ми е като катедрала – колкото повече остарява, толкова по-хубава става", обича да казва Зума за жената, дарила го с двама синове – Божидар и Радостин, а те – с няколко внуци.

Привързаността му към "Локомотив" е пословична и го прави единствения у нас играч от извънстоличен отбор, избиран 3 пъти за футболист №1 на годината. Неслучайно Бонев определя като най-тежки моменти в кариерата си два случая: "Първият бе, когато от ЦСКА ме арестуваха, за да играя в София, а вторият – когато трябваше пак да напусна "Локо" и отида в гръцкия АЕК (Атина)".

През миналата година сбъдва още една своя мечта - да вдигне купата на страната освен като футболист и като почетен президент. Още по-сладко е, че неговото "Локо" бие на финала не кого да е, а вечния враг "Ботев" (Пд).

"Благодаря на Бог, че ми даде възможност да изживея един такъв прекрасен момент във футбола. Заради моята безгранична любов към "Локомотив" беше ми много по-тежко пред телевизора, отколкото, ако бях на стадиона, но трябва да спазвам режим. Горд съм! Преживявали сме трудни моменти, но когато сме заедно, избягваме трудностите и стигаме до успехи", казва Зума след епичния триумф на любимия му клуб.

Архитектът на последния мондиал

Класира ни на световното във Франция 1998

Повече от 20 години не можем да повторим успеха на Бонев и неговите момчета

Телефонът в дома на Христо Бонев звъни необичайно рано една сутрин през лятото на 1996 г. "Господин Бонев, Иван Славков ви чака в лоби бара на хотел "Санкт Петербург". Иска спешно да се видите. Може ли да дойдете веднага?"

Бонев поглежда часовника и вижда, че часът е 6,45. Съгласява се да тръгне към хотела само защото с Батето са приятели.

По това време българският футбол се намира в много деликатна ситуация. Европейското първенство в Англия току-що е завършило и нашият отбор е записал първо участие на такъв форум. Отпадаме в предварителната група и представянето се приема като тежък провал. По инерция от миналото трябва да се намери виновник и да му се отреже главата. Народният гняв се насочва към Любослав Пенев, който има нещастието да си отбележи автогол при загубата от "петлите", и неговия чичо, селекционера Димитър Пенев.

Някой трябва да бъде жертван и това е именно Стратега. Същият, който печели великите сражения в САЩ само две години по-рано. Шефът на БФС Иван Славков търси заместник на Пената и именно затова кани Бонев на срещата в хотел "Санкт Петербург".

- Трябва да ме спасиш - са първите думи на Батето към Зума. - Искам да поемеш националния отбор. Уволнихме Пенев.

- Как така сте го уволнили? - чуди се Бонев. - Не мога да приема това предложение. Първо, с Пенев години наред сме били съотборници в националния. Не искам да се говори, че съм му забил нож в гърба и съм му взел поста. Второ - имам договор с "Апоел" в Кипър. Няма как да стане!

Но Батето не се предава. Славков е силен в това да печели съмишленици. Първо убеждава Зума, че каквото и да се случи, Пенев няма как да води повече националния отбор. После го удря на патриотизъм. Дълго обяснява как родината и футболът трябва да се спасяват. Това се оказва умел ход. Бонев звъни в Кипър и казва, че ще се върне, но само за да разтрогне договора си.

"От "Апоел" не ми правиха никакви спънки - разказва треньорът. - Бях спечелил две поредни титли с отбора. Втория път триумфирахме без нито един загубен мач в първенството. Получавах огромна за времето си заплата, но се отказах от нея, за да поема националния. Подписах договора си като селекционер и това е периодът от моя живот, когато косата ми започна да побелява", разкрива Зума в книгата "Българи юнаци", издание на КК "Труд".

Назначаването на Христо Бонев се приема със смесени чувства от запалянковците в България. Преди това той е работил предимно в чужбина и е откъснат от действителността в нашата страна. Играчите са свикнали с либералния режим на Димитър Пенев и нямат никакво намерение да променят навиците си.

"Още първия път, когато отидохме с отбора на лагер в резиденция "Бояна", започнаха проблемите. Повечето от футболистите играеха в силни чуждестранни отбори и имаха огромно самочувствие. На подготовките с националния тим се държаха разхайтено. Постепенно започнах да стягам редиците, което нямаше как да се възприеме безболезнено".

Началото на квалификациите за световното във Франция е много трудно. В една група сме с отборите на Русия, Израел, Кипър и Люксембург.

Губим първата среща от Израел в Тел Авив с 1:2. Това отприщва огромно недоволство. Критикувани са всички. Големите звезди Стоичков и Пенев открито говорят срещу селекционера. В едно свое интервю Камата нарича Христо Бонев "господин никой". Тогава треньорът прави това, което преди изглежда немислимо. Зума гони от отбора Христо Стоичков! Това е футболистът който две години по-рано е спечелил "Златната топка" и е признат за един от най-добрите играчи в света.

"Журналистите ме грабнаха, имах чувството, че ще ме изправят на съд - спомня си Бонев. - Все едно бях застрелял президента".

Но България печели последните си два мача за 1996 г. срещу Люксембург и Кипър и напрежението поне за малко е туширано. Сметките ясно показват, че ако България спечели следващите си четири домакински мача, нищо не може да ни спре да се класираме за финалите във Франция. Тогава Бонев отново трябва да проведе един тежък телефонен разговор рано сутринта. В пет след полунощ му звъни Христо Стоичков. Камата се намира на летището в Лондон и моли Зума да го прибере в отбора за мача с Кипър. Бонев му отказва. Нашият тим вече е набрал инерция и лесно побеждава тима от Острова на Афродита с 4:1. Но Стоичков все пак е върнат в състава на България. Ицо успява да преглътне гордостта си и отива в дома на Христо Бонев, за да му се извини. И отново да помоли да бъде върнат в отбора. Дълго се говори за това как футболистът, който не се слави с изискани обноски, се появява пред вратата на семейство Боневи с разкошен букет за съпругата Ема.

"Тогава със Стоичков говорихме надълго и широко и му казах, че ако футболистите решат да го приемат обратно в отбора, ще го върна - казва Бонев. - И добре, че стана така, защото щеше да е кощунство, ако голям футболист като Ицо не беше играл на световното. Неговите съотборници се събраха в Бургас и след половин час разправии решиха, че искат Стоичков отново да играе. Доколкото знам, Краси Балъков е наклонил везните в полза на това решение." Така пътят към Франция вече е напълно открит.

Решаващата битка е срещу Русия на 10 септември 1997 г. Отдавна се говори за скандали между Трифон Иванов и Христо Стоичков, но в този мач именно те двамата носят успеха. Прекрасен пас на Камата намира Иванов непокрит в наказателното поле и защитникът бележи единствения гол в мача! Отново сме на световно!

Трифон: С Ицо ще сме по-добре

Легендарният Трифон Иванов коментира като действащ национал ситуацията в отбора, когато Христо Бонев сменя Димитър Пенев начело на националния.

"Не е вярно, че Наско Сираков определя тактиката на отбора, а не Христо Бонев. При цялото ми уважение към Бонев обаче трябва да кажа, че той не е достатъчно наясно с манталитета на българските футболисти. Дългият му престой извън страната го е откъснал от действителното състояние на българския футбол в момента", казва Туньо в свое интервю малко след идването на Бонев. Той отказва да коментира бойкота на Христо Стоичков срещу селекционера.

"Нямам навика да коментирам действията на приятели. Мога само да кажа, че без Стоичков националният не изглежда добре".

Селекционерът: Можехме да бием Парагвай и Нигерия

Зума си спомня за последното световно първенство, на което играхме преди 22 години във Франция.

"След като се класирахме на световното, започнах да мисля много какво трябва да направя за финалите. Защото всичките тези момчета бяха играли в Щатите през 1994-а. И по едно време ми мина през акъла да взема да подмладя малко отбора. Но първо, нямаше толкова изявени млади играчи, които да вземеш и да играят успешно на един толкова голям форум. Второ - България никога нямаше да приеме да махнеш, да речем, един Трифон Иванов или един Емо Костадинов или който и да било от тези от Америка", казва Бонев.

"Затова не предприех някакви радикални промени. Първия мач срещу Парагвай можехме да бием, но завършихме без голове. Във втория, срещу Нигерия, Краси Балъков излезе два пъти сам срещу вратаря и не можа да вкара, паднахме 0:1. А ако бяхме победили, щяхме да се класираме за осминафинал, което щеше да бъде едно добро постижение. Последният мач срещу Испания беше трагедия. Стоичков говореше, че ще приказва с испанците, които наричаше цигани. Но испанците се хвърлиха толкова яко... Биха ни 6:1", завършва неприятния спомен на селекционера.

Подготовката за Мексико '70 сбъркана

Христо Бонев е участник на световното първенство в Мексико през 1970 година. Ето какво разказва той за тотално сбърканата подготовка на българския тим.

"Шест месеца преди първия мач в Мексико се събраха 50 души професори, които да умуват за това как трябва да се подготвим за световния шампионат - спомня си Христо Бонев, който е една от звездите на България. - Именно те решиха, че трябва да ходим в Белмекен. За тези умни глави очевидно нямаше никакво значение, че в Мексико мачовете се играят по обяд, когато температурите са между 40 и 45 градуса на сянка, а в Белмекен имаше дни, когато падаха до минус 20 градуса. Представете си какво се случва с човешкото тяло, за да се аклиматизира към температурна амплитуда от 65 градуса, като освен това бъде подложено на силно физическо натоварване. Божков разбираше какво може да се случи и след първите няколко дни в Белмекен свали отбора от планината във Велинград. Веднага започнаха да пристигат черни волги, претъпкани с професори, академици и специалисти по всичко от БКП. Наредиха ни пак да се качим на Белмекен. Това беше пълна идиотщина!"

Нищо не е в състояние да разколебае увереността на партийните "футболни експерти", че решението им е правилно. Отборът на СССР идва да се готви на Белмекен и само няколко дни по-късно се изнася към друга държава. Но дори тогава червената лампичка не светва в главите на отговорните другари. Футболистите на Стефан Божков остават да гонят топката в снега преди мачовете в голямата жега. Така започва агонията, която ще завърши с ритуално самоубийство по български и уводна статия в "Работническо дело", озаглавена "За недъзите в българския футбол".

Унижава "Златната топка" Джордж Бест

В решителна квалификация за Германия 1974 Джордж Бест извежда Северна Ирландия на стадион "Васил Левски" пред 60 000 зрители, които въпреки блясъка на неговата звезда вярват в българските момчета. Оглушителен рев от трибуните заглушава свирката на рефера Шуленерг от Германия, когато дава начало на срещата. Футболистите на Северна Ирландия влизат здраво в единоборствата. Често твърдата им игра преминава в грубости. Това не стряска българите. Най-добрият на терена е Христо Бонев, който прави каквото си поиска с топката и защитата на противника.

Цяла България е щастлива, защото в този мач класата на нашия голмайстор е много над тази на прехваления Джордж Бест! Какъв великолепен двубой е това за талантливия пловдивчанин! Още в 18-ата минута Хънтър подкосява в наказателното поле Божил Колев. Бонев е безпощаден от дузпата - 1:0 за нашите.

Не е изминал и четвърт час след подновяването на играта и България нанася втори удар. Божил Колев бележи от фаул за 2:0. Това изнервя Северна Ирландия и играта на съперника става още по-накъсана и груба. Джордж Бест прави уникална глупост, като фаулира Христо Бонев в собственото наказателно поле. И то в момент, когато играта вече се е пренесла към центъра! Това не убягва на съдията и той дава втора дузпа за България. Бонев отново е точен и прави 3:0 за футболистите на селекционера Христо Младенов.

Зума има тежката дума

Преди световното във Франция през 1998 Христо Бонев е увековечен в песен. Певицата Кали изпява тоталния и до днес попфолк хит "4-4-2". В рефрена звучи: "Зума има тежката дума...".

"Това е песен на надеждата. Тя е крепяла хората в толкова трудни моменти", признава самата Кали. "Тогава изобщо не знаех кой е този Зума. И се чудех какво означава това 4-4-2, звучеше ми като име на затворник. Чак година по-късно реших да се ограмотя. Г-н Бонев е великолепен човек и много добре изглеждащ мъж", смята Кали.

"Как да не я помня тази песен! По време на световното през 1998-а година и дълго време след това по цяла България се чуваше: "Зума има тежката дума". Мелодията беше много хубава, а песента е чудесно изпълнена от Кали", заяви Зума.

"Дано има възможност за някое следващо европейско или световно първенство да изпее друга песен за българския национален отбор. Аз също умея да пея и може да ме покани, за да й пригласям на втори глас", уточни легендата.

Автор: Добромир Добрев, "България днес"

Още по темата: общо новини по темата: 284
20.07.2020
20.07.2020
17.07.2020
11.07.2020
09.07.2020
09.07.2020
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Да си жив и здрав Зуме,ще вземем и още Купи!
+3
 
 
Да си жив и здраве Зуме!Поздрави от Берое
+4
 
 
Зума след 1998г Бг футбола умря.Това БФС го съсипа.
+4
 
 
Христо Бонев е богатство за България! Христо Бонев е иконата на футбола, спортсменството, верността и отдадеността! Дано Бог го дари с дълголетие!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Илиан Илиев е най-добрият треньор в България
Футболист на Левски с най-красивия гол за 2023 година
Григор Димитров със сигурност се изкачва в световната ранглиста
Медведев направи услуга на Григор Димитров и е на финал на Индиън Уелс
Георги Тошев за Гонзо: Спечели човек, овъртолен в схеми, със семпла кариера и нечленоразделна реч
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: