Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (11) | Вчера (2)
БФС с официално изявление след решението на УЕФА за промяна на футболния календар
Автор: Стойчо Генов 17:05 / 17.03.2020Коментари (0)925
©
Извънредната видеоконференция на всички държави-членки на УЕФА по повод тревожната ситуация с разпространението на COVID-19 на територията на континента доведе до безпрецедентни решения, подкрепени от 55-те федерации и членовете на Изпълнителния комитет на европейската футболна централа.

Най-важната промяна, свързана с футболния календар, е изместването на ЕВРО 2020 с една година – вместо през настоящото лято, първенството ще се проведе между 11 юни и 11 юли 2021 г., като форматът и градовете-домакини на надпреварата ще бъдат запазени. Адаптацията доведе и до други последици – баражите за класиране на европейското първенство, в т.ч. домакинството на България срещу Унгария, няма да се играят в края на март, а ще бъдат отложени за следващата дата за национални отбори в календара, а именно – началото на юни т.г.

Всички страни-членки се обединиха около предложението на УЕФА местните и международните клубни турнири да завършат до края на месец юни т.г., като за целта експертна група на централата работи по множество сценарии в зависимост от датите на подновяване на футболните шампионати на континента. Оптимистичният сценарий, приет от лидерите на европейския футбол, е местните първенства да приключат до 28 юни (като изключение правят страните с най-ниско класиране в ранглистата на УЕФА, които трябва да излъчат класиране до 21 юни). Финалът на Шампионската лига по предварителен план е изместен за 27 юни, а представителите на турската федерация потвърдиха готовността на Истанбул да бъде домакин на събитието. 

"Изключително съм впечатлен от реакцията на всички страни-членки, както и на останалите ни партньори от FIFA, ECA, EL и FIFPro. Доказахме, че целта на футбола е с по-висока стойност от евентуалните приходи и печалби – и именно затова ЕВРО 2020 пред празни трибуни не съществуваше като проект. В този труден момент УЕФА и всички федерации подчертаха, че заедно сме по-силни. Това решение в никакъв случай не е авторитарно, а е плод на съвместната работа на всички държави“, коментира президентът Александър Чеферин и добави, че е постигнал договорка с представителите на КОНМЕБОЛ за промяна в програмата на Копа Америка в следствие на отлагането на европейското първенство.

Чеферин също така увери, че УЕФА ще съумее да компенсира загубите, които федерациите биха регистрирали от пренасрочването на ЕВРО 2020, а програмите "Хеттрик 5“ и "Хеттрик 6“ ще продължат да се провеждат без промяна. Програмата на календара ще доведе до отлагане наЕвропейското първенство за жени идното лято, както и на Европейското за младежи до 21 години и финалната четворка на Лигата на нациите.

От българска страна вота си за предложените от УЕФА промени дадоха и.д. президентът на БФС Михаил Касабов и изпълнителният директор Борислав Попов.

Ръководството на Българския футболен съюз държи да изкаже огромната си признателност към европейската централа за навременната реакция и гарантира, че ще информира спортната общественост за последващите стъпки в адаптирането на календара в българския футбол в зависимост от развитието на обстановката и решенията на държавните власти.
Още по темата: общо новини по темата: 284
20.07.2020
20.07.2020
17.07.2020
11.07.2020
09.07.2020
09.07.2020
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Отличиха Якуб Пьотровски на церемонията във футбола
Носител на "Оскар" уважи наградите във футбола
Избраха най-добрите в минифутбола
Евдокия Попадинова е футболист №1 при дамите
Петър Хубчев заслужи приза "Лъвско сърце – Трифон Иванов"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: