Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (2)
Пожелаха на "Дунав 8806“ Евротрофей догодина!
Автор: Екип Ruse24.bg 09:18 / 26.03.2013Коментари (0)1128
Емоционално беше днешното гостуване на дунавки и ръководството на отбора в Регионалната библиотека "Любен Каравелов". Срещата беше първата от инициативата, посветена на 90-годишнината на Българския олимпийски комитет, и се състоя във фоайето на втория етаж в културния институт. Присъстваха журналисти и привърженици на отбора на всякаква възраст, които непринудено поговориха със своите любимки и техния треньор.

Водещ на срещата беше редакторът на Топ Новини Русе - Андрей Кючуков, който представи отбора "Дунав 8806" като най-популярният спортен клуб в града, който носи най-много радост и гордост на русенци.

Свилен Иванов говори като зам. кмет по комунални дейности и част от ръководството на БК "Дунав 8806". Той се върна назад във времето, когато преди 2 години съдбата на отбора е била поставена на карта. Иванов си спомни как с помощта на Президента Красимир Трифонов тимът бил спасен: "Това е единственият отбор, който представя града ни достойно. Взехме купата, преследваме шампионска титла - сега отборът пише история. Намираме се в библиотеката и си мисля, че след 100 години хората ще четат какво са направили тези момичета и треньора за града ни - сега ние не си даваме сметка, но историята се пише." Иванов пожела на "сините феи" да продължат да радват гражданите на Русе, да продължават с успехите и "да напишат история, която никой няма да може да повтори!"

Георги Божков, старши-треньор на отбора също се включи в разговора: "Разлиствам списания от преди 10 години и виждам, че съм постигал и тогава успехи, макар и с друг отбор. Сигурен съм, че "Дунав 8806" ще влезе в историята! Чудесно е, че носим радост и гордост на русенци. Искам всеки мач на тези 1000 човека, които идват в залата, да им бюде интересно и смятам, че моят отбор го прави. С нетърпение чакаме новата зала, защото в нея със сигурност ще е много по-приятно, както за игра, така и за феновете."

С лека носталгия Георги Божков върна лентата назад, когато преди 30 години българските баскетболистки са били равностойни на състезателките от Америка, Русия и Чехословакия. "На Ради майка й вкарваше по 30 точки на мач" каза треньорът за Евладия Славчева (майка на дунавката Радостина Димитрова), завоювала сребърен медал от Олимпиадата в Москва през 1980 г. с женския национален баскетболен отбор. "Необходими са по-добри условия за развитието на спорта в България, за да може евентуално следващото поколение баскетболистки да навакса разликата в класите. Нужна е нова материална база във всяко отношение за всеки един спорт, както и повишаване на нивото на треньорските кадри."

На въпрос от залата на какви лишения се подлагат момичетата, капитанът Зорница Костова отговори от името на отбора, че всички следват режим, определен от своя треньор. "Освен това се храним в едно определено заведение, където ни приготвят специална храна, не ходим по дискотеки и барове, лишаваме се от доста свободно време и възможности за развлечения, които са нормални за младите хора. Тренираме много и неделята е единственият ни почивен ден." Естонката Мерике Андерсон добави, че лично за нея това е работа, без значение в кой отбор се намира, но "Тук в Русе е страхотно!" допълни тя. Мерике разказа как привържениците на "Дунав 8806" посещават всяка тренировка, пътуват с отбора при неговите гостувания и постоянно го подкрепят. Това за нея е много силен стимул да играе и винаги да се раздава на терена. Двете американки - Кристина Сантяго и Аманда Джонсън споделиха, че това е тяхната първа година като професионални състезателки и до сега не са били далеч от дома и семействата си за толкова дълго време. Близките и приятелите им липсват, но силната подкрепа на ръководството, съотборничките, феновете и целия град им дават сили и правят престоя им в Русе много приятен. Сантяго разказа как още докато е проучвала отбора преди да приеме офертата е видяла колко важен е той за град Русе, колко много фенове има, колко добър е треньорът и какво е нивото на играта: "Когато залата е пълна и хората се забавляват, това ме мотивира!" Виолина Кочева допълни: "комплимент е да те поканят в такъв отбор. Благодарим на ръководството и на треньора, че сме част от "Дунав 8806".

Георги Божков сподели, че по принцип носталгията пречи на играта на състезателки от чужбина, но в техния случай няма нищо притеснително, защото и двете американки са влезли в ритъм много бързо и са се адаптирали чудесно към Русе и към отбора. "Надявам се да останат и за догодина, защото съм сигурен, че тогава ще разгърнат напълно своя потенциал," добави старши-треньорът на "сините феи".

Срещата приключи с въпрос за предстоящите плейофи, за които Божков сподели: "Готвим се за тях. Предстоят ни много важни 3 седмици и най-важното е да няма контузии и болести в отбора. Ако спортният шанс е на наша страна и се подготвим добре, ще успеем."

За "Довиждане" верен фен на дунавки пожела на ръководството и на момичетата Евротрофей догодина! След като приключи срещата капитанът Зорница Костова се записа в библиотеката и си взе книгата на Дейвид Бекъм, в която има специални рецепти и фитнес програми. Библиотекарките я посрещнаха с радост и коментираха, че този отбор е гордостта на Русе!

Още по темата: общо новини по темата: 114
20.05.2013
09.05.2013
07.05.2013
02.05.2013
29.04.2013
29.04.2013
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: