Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Той иска да бъде Супермен, защото лети високо! От октомври ще блести в Лигата на извънземните
Автор: Цвети Христова 17:32 / 06.08.2023Коментари (0)730
© Facebook
Загадката на Sofia24.bg е свързана с най-актуалната звезда в европейския баскетбол. Той е едва вторият баскетболист, който печели анкетата "Спортист на годината“ у нас през 2022 година, след като Ваня Войнова получава това признание в първото издание на класацията през 1958 година. Познахте ли го? Това е Александър Везенков-младши. Той е роден на 6 август 1995 г. в Никозия. Александър Везенков е син на известния ни баскетболист от миналото Сашо Везенков, който е играч на националния отбор на България, треньор, изпълнителен директор на БК "Лукойл Академик“ и президент на БК "Балкан“. Баща му е един от най-добрите български играчи в миналото, като е участник е на Евробаскет 1985, 1989 и 1991. 

Саша е роден в кипърската столица, защото по това време баща му играе за местния ПАЕЕК. Майка му Янка пък е бивш състезател по тенис на маса. Сестра му Михаела е с 11 по-голяма от него. Тя също играе баскетбол, капитан е на девическия, а след това и на женския държавен тим на Кипър. Играе колежански баскетбол за университета в Северна Каролина, а след това и професионално в Гърция. 

Александър Везенков-младши започва да тренира с детските отбори на "Апоел“. Трудолюбието му дава резултат. На 14-години е поканен от гръцкия "Арис“ в школата на тима. Семейството се мести в Солун, за да бъде близо до младия талант. Везенков дебютира за мъжкия тим на "Арис“, когато е едва 16-годишен и става най-добрия млад играч в гръцкото първенство.

На 20 години преминава в испанския "Барселона“. С тима печели Суперкупата на Испания през 2015 година. Там става най-добър млад играч в испанското първенство. Всяко лято пътува за САЩ, където води специална индивидуална подготовка. През 2017 година участва в драфта за NBA, като е избран от "Бруклин Нетс“. Везенков обаче предпочита да остане в Европа и на следващата година се завръща в Гърция, като баскетболист на "Олимпиакос“. През 2021 г. правата му за NBA преминават в Кливланд Кавалиърс, а през лятото на 2022 г. Кливланд обменя правата на Везенков в Сакраменто Кингс.

"Семейството е всичко за мен. Те ми дадоха всичко нужно, за да играя баскетбол. Още по-важно, те ме научиха как да бъда добър човек. Баща ми беше баскетболист и аз исках да съм като него. Майка ми винаги е била до мен, а сестра ми беше ролевият ми модел. Тези трима души, а и всички други мои роднини, ме превърнаха в това, което съм днес", заяви наскоро националът на България.

Той се превърна в истински лидер на "Олимпиакос", като изведе тима до първо място в редовния сезон на Евролигата. Българинът впечатляваше специалистите с играта си в турнира. Той записа най-много точки през сезона срещу АЛБА Берлин (28) и счупи рекорда си по борби (14 срещу Жалгирис) в един мач от надпреварата. Пет пъти Везенков бе избран за играч на кръга, като постави и рекрод за сезона по най-висок коефициент на полезно действие (43), а на два пъти спечели нагпрадата за баскетболист на месеца (ноември 2022 и февруари 2023). 

На 18 май 2023 г. бе обявен за MVP на сезона в Евролигата. Така той стана  третият играч след Нандо де Коло и Лука Дончич, който в един сезон печели приза за най-полезен играч и наградата за най-добър стрелец. Везенков се сбогува с "Олимпиакос", с който игра и на финал в Евролигата срещу "Реал" (Мадрид). Той също така спечели Купа на Гърция и Лига на Гърция през 2022 година. След много успешен период с "Олимпиакос" Алекс пое към САЩ.

"Саша надмина мечтите, които имах за него като баща. Не бих могъл да бъда по-горд с него. Всеки ден изпитвам неимоверна гордост от човека и от спортиста, в който той се превърна“, споделя баща му Сашо Везенков, който присъства лично на церемонията по надграждането на сина си в Каунас, заедно със съпругата си Янка и с по-голямата си дъщеря Михаела.

През лятото на 2022 г. получава оферта от Сакраменто Кингс, който държи правата му за НБА. Везенков обаче отказва предложението от договор за 1 милион долара, което е значително по-малко от контракта му с Олимпиакос на стойност 2.7 милиона. През 2023 година обаче Везенков каза "да" на Сакраменто Кингс. Договорът му е за три години и ще му донесе 20 милиона долара като заплати за този период. Така той става вторият българин в NBA, след Георги Глушков, който към днешна дата е президент на родната ни федерация по баскетбол.

Българският баскетболист има гръцко и кипърско гражданство, може би за това интерес към него има и от различни национални федерации. Като дете той живее в Кипър, където е роден, а като играч е оформен в Гърция. Саша обаче предпочита да носи националната фланелка на България-страната, където са родени родителите му.

Играе за България за Евробаскет 2022, като е безспорен лидер на "лъвовете“. Реализира по 26 точки в мачовете с Испания, Черна гора и Белгия и по 28 срещу Турция и Грузия. В 4 от 5-те мача на груповата фаза завършва с "дабъл-дабъл“, като най-много борби взема срещу Турция (15). Приключва турнира на трето място по точки (26.8 точки средно на мач) и лидер по борби (12.2 на мач).

Признава, че от анимационните герои предпочита да бъде Супермен, защото лети високо. Любимото му животно е вълк. Споделя, че ако не се е занимавал с баскетбол, може би щеше да стане футболист. Не вярва в извънземни и духове.
Още по темата: общо новини по темата: 5330
17.05.2024
17.05.2024
17.05.2024
17.05.2024
16.05.2024
16.05.2024
предишна страница [ 1/889 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров е рожденик днес! Вижте постиженията на най-добрия ни тенисист
Страхотната новина за Григор Димитров е факт!
Александър Зверев трябва да направи услуга на Григор Димитров днес
Григор Димитров отпадна в Рим, но може да се изкачи в световната ранглиста
Един от близките приятели на Григор Димитров продължава напред в Рим
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: