Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Топката, с която Марадона отбеляза гола с Божията ръка, ще бъде продадена на търг
Автор: Екип Ruse24.bg 15:26 / 13.10.2022Коментари (0)670
©
Топката, с която легендата Диего Армандо Марадона вкарва гола с Божията ръка срещу Англия на Световното първенство в Мексико през 1986 година, ще бъде продадена на търг. Очакваната цена, за която реликвата би трябвало да намери своя нов притежател, е между 2.8 и 3.3 милиона долара. Както е известно, това е първото попадение на гениалния аржентинец в четвъртфиналния мач, който се игра на стадион "Ацтека", като Ажентина победи Англия с 2:1. 

Това скандално попадение беше последвано от второто, което бе наречено "Голът на века". Тунизийският съдия Али Бин Насер, който ръководи срещата, е собственик на топката. Самият Бин Насер не забелязва играта с ръка при първото попадение като прехвърля вината на българина Богдан Дочев, който е страничен съдия. Самият Дочев неколкократно е обяснявал, че е съобщил на Бин Насер за нарушението, но арбитърът не реагирал.

Търгът, на който ще бъде продадена топката, ще се проведе на 16-и ноември (сряда), и е организиран от Graham Budd Auctions във Великобритания. Самият съдия смята, че сега е дошъл правилният момент, за да се раздели с топката и изрази надежда, че купувачът ще я изложи на публичен показ.

Той казва за онзи момент в Мексико преди 36 години: "Не можах да видя ситуацията съвсем ясно. Двамата футболисти, Шилтън и Марадона, бяха с гръб към мен".

"Според инструкциите на ФИФА преди турнира, аз погледнах моя помощник да ми потвърди редовността на гола. Той тръгна към централната линия и явно беше доволен, че попадението трябва да бъде зачетено. След края на мача старши треньорът на Англия Боби Робсън ми каза: "Ти свърши добра работа, но помощникът ти беше безотговорен".

Марадона, който почина през ноември 2020 година, казваше, че голът е отбелязан "малко с главата на Марадона, малко с ръката на Бога".

Организаторът на търга Греъм Бъд заяви: "Предвид историята, която е около тази топка, очакваме това наддаване да бъде изключително търсено, посетено и атрактивно, когато бъде обявено".

Припомняме, че фланелката на Диего Марадона от същия мач беше продадена през май за 8,2 милиона долара, което е нов световен рекорд за спортен артикул, съобщава БТА.
Още по темата: общо новини по темата: 5782
10.03.2024
08.03.2024
01.03.2024
21.02.2024
04.02.2024
04.02.2024
предишна страница [ 1/964 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ето къде може да гледате Григор Димитров - Хуберт Хуркач в Маями
Полска кула от Топ 10 застава на пътя на Григор Димитров в Маями
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: