Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (11) | Вчера (2)
Кралев пред ЕС: Въведените от нас мерки срещу COVID-19 показват отлични резултати
Автор: Стойчо Генов 15:16 / 21.04.2020Коментари (0)1037
©
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие във видеоконференция на министрите на спорта в Европейския съюз относно въздействието на COVID-19 върху сектор "Спорт". В срещата се включи и европейският комисар с ресор “Иновации, изследвания, култура, образование и младеж" Мария Габриел.

"Спортният сектор в Европа се нуждае от план за действие за справяне с последиците от пандемията COVID-19 за спорта. Трябва да гарантираме, че спортният сектор отговаря на условията за получаване на средства от ЕС, включително чрез структурните фондове, глава "Спорт“ на програма "Еразъм+“ и всички други съответни програми на ЕС“, каза министър Кралев.

Спортният министър посочи, че мерките, които правителството на България въведе в борбата с COVID-19, показват отлични резултати. Но правилата за физическо дистанциране и затварянето на спортните съоръжения правят невъзможно нашите спортисти да продължат тренировките си, както обикновено.

"Това не спря силния дух и иновативното мислене на нашите спортисти, треньори и спортен персонал. Много от тях прилагат иновативни решения за тренировки у дома и използват цифровите технологии не само за комуникация, но и за създаване и споделяне на качествени тренировъчни режими. Радвам се, че онлайн мотивацията, идваща от спортното движение, оказва положителен ефект и върху нашите граждани, които активно поддържат форма в домовете си. България с радост подкрепи и кампанията на Европейската комисия "BeActiveAtHome“, допълни Красен Кралев. Важна роля за успеха на подобни инициативи имат и медиите, които ги популяризират. Заедно с една от най-гледаните национални телевизии в България bTV, Министерството на младежта и спорта инициира платформата "Играй и спортувай вкъщи" за поддържане и подобряване на физическата форма на децата. Изявени български спортисти ще демонстрират на достъпен език от екрана комплекс от упражнения, съобразени с възрастта на отделните групи подрастващи.

Красен Кралев изрази благодарност, че българското правителство, начело с премиера Борисов, призна спорта като един от секторите, отговарящи на условията за незабавна финансова помощ. "България въведе мярка, която позволява субсидиране на 60% от заплатите на служителите на дружествата, притежаващи или управляващи спортни бази за срок до 3 месеца. Собствениците им могат да кандидатстват за това подпомагане, като се цели да се сведе до минимум съкращаването на служители“, посочи той.

Министър Кралев поясни, че е в постоянен контакт с всички спортни федерации и е направил всичко в правомощията му да няма промени в бюджетите им за 2020 г. въпреки големия брой отменени състезания и невъзможността да продължат ежедневното си функциониране. "Ще направим всичко възможно да използваме бюджетите, предназначени за състезания, за тренировъчни лагери и други тренировъчни дейности. В процес сме на изготвяне на план за поетапно възстановяване на тренировъчните дейности. Заедно със спортните федерации в момента търсим възможни решения за актуализиране на националните спортни календари, което не е лесна задача, тъй като трябва да бъдат съобразени и с европейските и международни календари и с премахването на рестриктивните мерки в световен мащаб“, каза още той.

Спортният министър счита за необходимо да се гарантира наличното национално и европейско финансиране за поддържане на работните места в сектора и подпомагане на организациите с техните текущи разходи, когато това е възможно. "Наша отговорност е надлежно да информираме сектора за всички налични инструменти и да осигурим по-лесен достъп до тях“, допълни Кралев.
Още по темата: общо новини по темата: 11860
19.03.2024
15.03.2024
15.03.2024
14.03.2024
12.03.2024
12.03.2024
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Отличиха Якуб Пьотровски на церемонията във футбола
Носител на "Оскар" уважи наградите във футбола
Избраха най-добрите в минифутбола
Евдокия Попадинова е футболист №1 при дамите
Петър Хубчев заслужи приза "Лъвско сърце – Трифон Иванов"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: